L'economia espanyola podria tornar a contreure's en el primer trimestre de l'any a causa de l'impacte de la tercera onada de coronavirus, segons recullen institucions com Funcas o l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

Si es confirmen els pronòstics dels experts, la recuperació experimentada a la segona meitat de l'any passat es veuria interrompuda el primer trimestre del 2021, amb una petita caiguda del PIB lligada tant a l'efecte de l'empitjorament de la pandèmia com a altres factors, com problemes en les cadenes de subministrament globals o la mateixa erosió del teixit productiu.

L'arribada de la pandèmia al començament de 2020, amb la consegüent paralització de l'activitat, va afectar l'economia espanyola ja des del primer trimestre, quan es va contraure un 5,3% intertrimestral, posant fi al creixement ininterromput iniciat en el quart trimestre del 2013.

Aquesta contracció es va intensificar al tercer trimestre, quan l'economia es va enfonsar un 17,9%, per després rebotar un 16,4% al tercer i, tot i la segona onada de virus, mantenir un petit repunt del 0,4% en el quart, que va situar la caiguda mitjana del PIB durant l'any en l'11%, la més gran de la sèrie estadística. Ara, l'última actualització de l'eina de previsió del PIB en temps real de l'AIReF estima una contracció de l'1,4%.