Ja ha començat la Campanya de la Renda 2020, un exercici que sens dubte serà especialment complex per als treballadors que s'han vist afectats per algun tipus d'erto (total o parcial). Al comptar el SEPE com un segon pagador, el llindar perquè la declaració de la renda sigui obligatòria descendeix a 14.000 euros anuals, des dels 22.000 euros percebuts per aquells que compten amb un únic pagador (sempre que l'import percebut pel segon pagador superi els 1.500 euros). Per compensar aquesta situació, la Generalitat ha llançat uns ajuts a la gent obligada a presentar per tenir més d'un pagador.

A més, aquest any l'atenció presencial a les oficines de l'AEAT no estarà disponible fins al 2 de juny, i l'assistència telefònica tampoc serà una alternativa durant les primeres setmanes, ja que no s'habilitarà fins al 6 de maig. Això pot suposar un problema per als contribuents, i és que segons dades pròpies de TaxDown, el 80% dels contribuents reconeix que necessita demanar ajuda per poder presentar la declaració correctament, i encara amb aquesta ajuda externa, cada any a Espanya es presenten més de 900.000 declaracions amb algun tipus d'error.

Deduccions específiques per Covid-19 en la renda

L'escassetat de solucions presencials impulsa, sens dubte, la digitalització del procés. L'AEAT posa a disposició dels ciutadans un programa informàtic per a la realització de la declaració, però els contribuents han d'incloure de forma manual totes les seves dades incloses les deduccions a les quals tenen dret, moltes de les quals, desconegudes. A més, aquest any entren en joc altres factors, per exemple, les deduccions específiques per ajuts relacionats amb la Covid-19.

En el dia d'avui, l'alternativa més econòmica a l'esborrany, que maximitza l'estalvi, recuperant cada cèntim disponible per al contribuent, és també digital, però d'iniciativa privada. TaxDown, Col·laborador Social de l'AEAT, és una empresa emergent que ofereix als contribuents una manera senzilla de fer la declaració de la renda per internet, en uns quants clics i de forma intel·ligent. Per tercer any consecutiu, és l'opció digital més rendible per realitzar la declaració, que ja ha estalviat als seus usuaris un total de més de quatre milions d'euros durant els dos exercicis anteriors.

Les deduccions a la família i a la vivenda, el principal estalvi a Catalunya

De les deu deduccions autonòmiques que poden aplicar-se els catalans, més de la meitat pertanyen al pla familiar i a la vivenda, però sobretot destaca la deducció aplicable als obligats a presentar per tenir més d'un pagador, que compensen els afectats per ertos. És vital comprendre cada cas individual, ja que en cada circumstància s'aplicaran unes deduccions concretes.

Com a cas pràctic, imagina un contribuent català menor de 40 anys amb ingressos de fins a 25.000 € en l'exercici anterior, amb un únic pagador, 2 fills compartits amb la seva parella (2018 i 2020), amb despeses d'escola bressol i una vivenda de lloguer. A l'esborrany d'Hisenda li sortiria a tornar 314 euros. No obstant, utilitzant l'eina de TaxDown, per fer la declaració de la renda, li sortiria a tornar 764 euros, una diferència de 450 euros d'estalvi. ¿Per què? Perquè la plataforma inclou totes les deduccions, incloses les autonòmiques, a diferència de l'esborrany.

Segons dades de l'Agència Tributària i el Portal de Transparència del ciutadà, gairebé 6 milions d'espanyols confirmen el seu esborrany d'Hisenda sense comprovar si li han aplicat, entre altres qüestions, les deduccions autonòmiques. Això es tradueix en més de 9.000 milions d'euros no deduïts i que podrien suposar un gran estalvi.

L'avantatge de TaxDown rau en el seu algoritme

Precisament per assegurar el màxim estalvi en la declaració, TaxDown ha desenvolupat un algoritme propi, que creua les dades fiscals amb les dades personals i així és com detecta totes les deduccions autonòmiques i estatals aplicables, que no estan reflectides, per defecte, a l'esborrany que proposa Hisenda. Així, la plataforma millora en un alt percentatge els resultats de l'esborrany inicial ofert per Hisenda.

Aquest sistema permet als usuaris presentar la seva declaració amb senzillesa i rapidesa, 100% en línia i amb el recolzament dels assessors fiscals de la companyia, que estan disponibles per resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir, acompanyant els contribuents al llarg de tot el procés.

¿Com es fa la declaració amb TaxDown?

Utilitzar la plataforma és totalment gratis, pots simular amb l'aplicació com quedaria el teu resultat aplicant totes les deduccions. Si necessites ajuda d'experts fiscals per presentar pots contractar el servei PRO que inclou assistència durant el procés i revisió de la declaració al finalitzar.

Com a Col·laborador Social de l'AEAT (Agència Espanyola d'Administració Tributària) quan l'usuari es registra i introdueix les seves dades d'identificació fiscal (casella 505 de l'exercici 2020, identificació mitjançant Cl@ve PIN d'Hisenda o el número de referència), l'usuari accedeix a la seva informació directament de l'Agència Tributària. Posteriorment només ha de confirmar les seves dades i contestar entre 6 i 15 preguntes senzilles sobre la seva situació fiscal, per poder aplicar totes les deduccions possibles que li corresponen. Uns segons després la plataforma oferirà el resultat del càlcul TaxDown i el del seu esborrany, perquè el contribuent pugui comparar.

La plataforma ofereix precisió i seguretat, amb múltiples sistemes de detecció per minimitzar la possibilitat d'introduir dades errònies. Aquestes alarmes deriven a un equip de fiscalistes de TaxDown, informant de totes aquelles declaracions que mereixen ser revisades. Les comproven punt per punt de la declaració i les verifiquen.

L'eina ofereix la possibilitat de fer un simulacre de declaració gratuït, perquè el contribuent pugui veure el càlcul de TaxDown en contraposició amb el de l'esborrany. En cas que l'usuari decideixi procedir amb la plataforma, es cobra una tarifa plana de 35 €, que inclou tots els serveis associats (presentació de la declaració, assistència durant el procés, revisió després de la presentació si és necessari, etc.).

D'aquesta manera, qualsevol contribuent per compte d'altri i sense disposar de cap tipus de coneixement financer o fiscal, pot realitzar de manera segura i fiable la seva declaració, assegurant-se el màxim estalvi.