Els preus s'han apujat vuit dècimes al març a comarques gironines i, de retruc, això ha fet enfilar la taxa interanual de l'Índex de Preus al Consum (IPC. És la primera vegada que a la demarcació aquest indicador se situa per damunt de l'1% d'ençà que va esclatar la pandèmia. Més en concret, això no es donava des del gener de l'any passat. A la demarcació, l'alça que han experimentat els preus durant el març es deu, sobretot, als forts increments que han registrat l'electricitat i el gas (que s'han encarit fins a un 7,3%), seguit de la roba i el calçat (+ 2,8%) i el transport (+1,8%). Per contra, a l'altra banda de la balança, tot i que amb descensos molt minsos, s'hi situen l'oci i la cultura (-0,4%) i l'alimentació (-0,3%).

Torna la inflació. Segons les dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INEa les comarques gironines els preus s'han apujat vuit dècimes de mitjana durant el mes de març. Sobretot, per l'increment que han registrat els serveis bàsics.

Si bé al febrer l'electricitat i el gas van abaixar-se (després de disparar-se un 8,9% al gener) durant el mes passat van tornar a registrar un fort increment. En concret, de fins al 7,3%. I aquesta alça també ha comportat que els subministraments de la llar -aquí, també s'hi inclou l'aigua- s'hagin apujat de mitjana un 3,6%.

Però electricitat i gas no són els únics que han augmentat preus durant el març. A les comarques gironines, també s'han encarit la roba i el calçat (+2,8%), el transport (+1,8%) o els lloguers

Per contra, també hi ha hagut altres articles i serveis que s'han abaixat. Però en aquest cas, el descens de preus és molt més atenuat. Dins aquest grup s'hi troben, per exemple, l'oci i la cultura (-0,4%), l'alimentació (-0,3%), els articles de jardineria (-2,2%), els equips de telefonia (-2,3%) i els electrodomèstics (-0,2%).

Per primer cop d'ençà de la covid-19

A les comarques gironines, l'increment de preus d'aquest març ha fet disparar la taxa interanual de l'IPC. En concret, d'un any per l'altre, de mitjana els preus a la demarcació s'han encarit un 1,2%.

És la primera vegada que aquest índex se situa per sobre de l'1% d'ençà de l'esclat de la pandèmia. Perquè exceptuant el parèntesi del gener (en què la taxa interanual va situar-se al 0%) d'ençà del confinament per la covid-19 sempre hi havia hagut deflació. És a dir, que l'IPC interanual s'havia situat en negatiu (i en alguns casos, com al maig o a l'octubre, arribant a baixar fins a un 1,7%).

Per trobar una situació com la que s'ha viscut aquest març cal remuntar-se fins al gener del 2020, quan el coronavirus encara no havia fet estralls. Aquell mes, l'IPC interanual va augmentar un 1,4% a les comarques gironines.

A Catalunya, també

La situació a comarques gironines, però, també es repeteix arreu del país. A Catalunya, durant el març la variació interanual de l'IPC ha estat de l'1,3%, més d'un punt per sobre de la taxa registrada al febrer (-0,1%) i assolint unes xifres que no es veien des de l'abril del 2019. Aquí, també és la primera vegada que l'IPC interanual creix per sobre de l'1% d'ençà de l'esclat de la pandèmia.

Si només es miren les dades del març, durant aquest mes els preus s'han apujat de mitjana un 0,9% a Catalunya. Aquest fort increment es deu, sobretot, als subministraments de la llar com l'aigua, el gas i l'electricitat i els combustibles.