La secretària d'Estat d'Economia, Ana de la Cueva, preveu que abans de l'estiu comencin a convocar-se licitacions que permetran a les empreses accedir als 70.000 milions d'euros que Espanya espera rebre de la Unió Europea entre 2021 i 2023.

«Tots els ministeris estan treballant amb les manifestacions d'interès, demanant informació i ara començaran a treure les convocatòries. Alguns ministeris estan ja molt avançats en el procés, i abans de l'estiu jo crec que començarem a veure les convocatòries de les licitacions corresponents», va assegurar De la Cueva.

La secretària d'Estat va recordar que en els pressupostos de 2021 estan consignats els primers 27.000 milions que el Govern preveu desemborsar aquest any, amb independència de quan es facin efectives les transferències europees.

El calendari d'emissions del Tresor per a aquest any, del qual s'ha completat gairebé un 40%, recull la necessitat de finançar aquest import, cosa que permet començar a executar ja el pla de recuperació, transformació i resiliència, la versió definitiva del qual passarà pel Consell de Ministres abans que acabi aquest mes.

Tot i que el pla només contempla els 70.000 milions que es preveuen rebre fins al 2023, De la Cueva va assegurar que el Govern té l'«absoluta determinació» d'utilitzar el total dels 140.000 milions, que inclou 70.000 milions més en crèdits la sol·licitud dels quals es plantejarà abans del 2023.

Sobre l'execució de les ajudes directes de 7.000 milions incloses en el programa de suport a la solvència empresarial d'11.000 milions, la secretària d'Estat va explicar que s'està estudiant com flexibilitzar els requisits perquè excepcionalment hi puguin accedir empreses que ja van registrar pèrdues el 2019.