Catalunya pretén estendre les ajudes directes a pimes i autònoms de tots els sectors afectats pel descens d'ingressos per la crisi del coronavirus, la qual cosa va més enllà de la restauració, l'hostaleria o el turisme. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat la Vicepresidència i Conselleria d'Economia que encapçala en funcions Pere Aragonès, candidat a presidir el Govern, segons fonts de l'Executiu català.

D'aquesta manera, la Generalitat, que va vehicular la petició a través del grup parlamentari d'ERC, vol aprofitar la reforma en el real-decret llei per a la solvència empresarial que el consell de Ministres va aprovar ahir.

L'objectiu és que les comunitats puguin adaptar a la seva idiosincràsia els sectors i empreses als quals dirigir les ajudes directes (2.000 milions per a Canàries i Balears i 5.000 per a la resta d'autonomies).

Descensos d'ingressos

El real-decret llei delimitava la possibilitat de donar ajudes a 95 activitats econòmiques. Ara no sols obrirà la porta al fet que siguin més sinó que s'incloguin companyies afectades per la fallida de Thomas Cook, en incorporar la possibilitat d'atorgar suports a empreses que registressin descensos extraordinaris d'ingressos el 2019, la qual cosa afecta essencialment a Canàries i Balears.

Amb aquesta mesura l'executiu donarà resposta a una demanda que des del primer moment ha estat un clam per part dels governs regionals, l'oposició i les patronals, encara que ara el problema pot ser que les quantitats previstes siguin insuficients.

Una de les peticions del Govern, que està pendent del text que acordi definitivament l'Executiu central, és que per a justificar la petició d'ajudes es pugui fer amb un certificat de caiguda d'ingressos en el període març-desembre de 2020, no del conjunt de l'exercici.

Segons el repartiment establert per l'executiu central, a Catalunya li corresponen 993,3 milions d'euros. La suma de la qual disposarà la Generalitat és la segona major del conjunt de les autonomies, excepte Balears i Canàries, que es repartiran altres 2.000 milions. Andalusia, amb 1.109,2 milions, encapçala la llista en la qual la comunitat de Madrid és la tercera, amb 679,3 milions.

El ministeri d'Economia permet ara ampliar el nombre d'empreses i autònoms que es podran beneficiar d'aquestes ajudes, ateses les especificitats del teixit productiu de cada regió i als efectes que sobri les seves empreses i treballadors autònoms hagin pogut tenir les mesures de contenció de la pandèmia establertes per cada regió.