El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha assumit la recerca de la qual ell mateix considera «la major trama piramidal en relació amb la inversió en criptomoneda» d'Espanya. Es tracta de la feta a través de l'empresa Arbistar 2.0, la instrucció de la qual va remetre a Madrid un jutjat d'Arona (Tenerife). La xifra de víctimes d'aquesta estafa se situa en 1.127, però es calcula que podria arribar a 32.000 pel nombre de comptes afectats. Quant al perjudici econòmic, que es xifra en més de 41 milions d'euros actualment, es creu que podria superar els 100 milions d'euros.

En el seu acte d'admissió, el titular del Jutjat Central d'Instrucció 4 imputa als investigats, sota la direcció de l'administrador única d'Arbistar, Santiago Fuentes Jover, els delictes d'estafa agreujada, organització criminal i delicte continuat de falsificació en document mercantil. El jutge assenyala que els investigats, mitjançant aquesta empresa, l'objecte social de la qual és «el desenvolupament i promoció en aplicacions de criptomonedes semiautomatitzades», van ordir presumptament una trama defraudatòria en el mercat de les criptodivises.

A canvi de rendibilitats d'entre el 8% i el 15% mensual, que se'ls pagava setmanalment, sempre els dissabtes, amb opció de reemborsament de tot l'aportat, els inversors havien d'obrir un moneder virtual en una plataforma de comerç de criptomonedes situada a San Francisco, que deixaven de controlar ells en cedir-ho a Arbistar.