L'economia espanyola ha tornat al terreny negatiu el primer trimestre d'aquest any, coincidint amb la tercera onada de la pandèmia, i registra una variació del -0,5% respecte als tres últims mesos del 2020, segons les dades avançades del PIB elaborades per l'Institut Nacional d'Estadística. Pel que fa la variació anual, es va situar en el -4,3% davant el descens del 8,9% registrat en el trimestre anterior. Segons l'INE, la contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB va ser del -2,6 punts, és a dir, 3,6 punts més a la del quart trimestre. Per la seva banda, la demanda externa, va presentar una aportació de -1,6 punts, 1,1 punts més que el trimestre passat.

En la demanda interna, la despesa en consum final va caure un 1,9% en relació al mateix trimestre del 2020, xifra que representa un increment de 3,9 punts a la dels tres últims mesos de l'any passat. La despesa en consum final de les llars va experimentar una taxa interanual del -4%, 5,4 punts més que el trimestre passat, mentre que la despesa final de les administracions públiques va créixer un 3,8%, ser dècimes menys que en els darrers tres mesos del 2020.

Pel que fa la demanda externa, l'exportació de béns i serveis va presentar una variació del -9,5% respecte el primer trimestre del 2020, xifra que suposa 6,8 punts més que en el trimestre anterior. L'acceleració es va produir per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de béns, del -0,6 al 3,5%, i de les exportacions de serveis, del -48,5% al -39,5%.

Les importacions de béns i serveis van experimentar una variació del -5,2% respecte el mateix trimestre de l'any anterior, 4,3 punts més que en el quart trimestre. El menor decreixement s'explica per l'augment de les exportacions de béns, del -4,3% al -0,8%, acompanyat per un increment en la taxa de variació interanual de les exportacions de serveis, del -30,5% al -24,6%.

D'altra banda, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 1,1% respecte el mateix trimestre del 2020, xifra que suposa un increment de 4,7 punts respecte la variació interanual registrada en el trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va registrar una taxa de l'1,1%, és a dir, 4,8 punts més que la del trimestre precedent.

El valor afegit brut de la Construcció va variar un -0,1% en taxa interanual, 2,6 punts més que en el trimestre anterior. En els serveis, la variació interanual del al primer trimestre va ser del -5,3 punts, 4,7 punts més que la del trimestre precedent.

D'altra banda, les hores treballades es van reduir un 2% respecte el trimestre anterior. Els llocs de treball a temps complet van créixer un 1,4%, xifra que suposa dues dècimes més que en el quart trimestre. En termes interanuals, les hores treballades van variar un -3,6%, una taxa 2,5 punts superior a la del quart trimestre del 2020. Els llocs de treball equivalents a temps complet van retrocedir un 1,9%, 3,3 punts més que en el quart trimestre, és a dir, 343.000 llocs de treball menys a temps complet en relació a fa un any.

Per últim, la remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del -3% en el primer trimestre, 1,5 punts superior a la del trimestre anterior. El resultats són conseqüència de l'evolució interanual del -3,1% de la xifra d'assalariats, taxa que és 2,2 punts superior a la del trimestre precedent. La remuneració mitjana per assalariat va variar un 0,1% davant el 0,8% del quart trimestre de l'any passat.

Les dades definitives de l'evolució del PIB en el primer trimestre es donaran a conèixer el proper 24 de juny i l'INE no descarta una variació a l'alça, ja que s'ha elaborat a partir de la informació disponible al febrer mentre que la del març ha estat a partir d'estimacions.