La fàbrica Simon de Riudellots de la Selva preveu tancar abans que acabi l'any. La intenció de l'empresa és traslladar el personal, i també la maquinària, a les fàbriques d'Olot i de Martorelles. L'empresa ha explicat en un comunicat que la planta gironina «s'ha vist afectada per una caiguda progressiva en la demanda de les sèries» que s'hi produeixen. Simon ha obert un procés de negociació intern amb els representants dels treballadors per «minimitzar l'impacte que aquesta decisió tingui sobre ells», apunta el comunicat. També expliquen que «el centre de Riudellots es mantindrà operatiu» fins assolir l'acord.

Els treballadors, en contra

Aprofitant l'1 de maig, els treballadors van sumar-se ahir a la concentració de la plaça del Vi de Girona per protestar contra la decisió de Simon i reclamar que la plantilla «tingui feina a Riudellots». «Portem 45 anys treballant a Girona», va destacar el secretari del comitè dels treballadors de Simon de CCOO, Rafael Gálvez. «Feina n'hi ha, i màquines en tenim», subratllava Gálvez, que va afegir que el 80% de la plantilla són dones, i la mateixa proporció supera els 50 anys.

Gálvez explica que tres anys enrere la companyia ja els va comunicar que la planta de Riudellots «no tenia viabilitat», però va ser fa tres setmanes quan els van anunciar el trasllat de la feina i el tancament d'aquest centre. «No volem que sigui tant traumàtic el fet d'haver d'anar a Olot o a Martorelles», reclamava, «volem que almenys la gent es pugui jubilar o prejubilar aquí». Dels 120 treballadors (inclosos els que provenen d'ETTs), volen moure unes 40-45 persones a la fàbrica d'Olot, una vintena a Martorelles, i tota la resta (personal indirecte d'oficines i magatzem) «està sense definir», explica Gálvez.

La fàbrica de Riudellots es va inaugurar l'any 2008 després de tancar la factoria que la companyia tenia a la carretera Barcelona de Girona. Les instal·lacions, de 15.000 metres quadrats, van suposar una inversió de 17 milions d'euros.

Fundada a Olot l'any 2016, Simon continua essent un grup familiar amb diferents divisions: produeix petit material elèctric i electrònic, aparells d'il·luminació, dispositius de control d'accessos i vídeo-vigilància, sistemes de connexió de veu, dades i multimèdia, i canalitzacions. Compta amb una plantilla de més de 3.000 treballadors, gairebé la meitat dels quals a la Xina.

Segons els comptes dipositats al Registre Mercantil, l'any 2019 (l'últim del qual hi ha dades), el grup va obtenir una facturació de 276 milions d'euros, molt similar a la dels exercicis precedents, amb un benefici superior als 22 milions d'euros.