La pandèmia ha deixat sense negoci a 4.500 autònoms, segons l'informe 'Els autònoms a Catalunya 2009 - 2020' presentat per Autònoms PIMEC. La patronal ha advertit d'una "precarització molt important" del col·lectiu durant la pandèmia per l'alt nivell d'endeutament. De fet, de les 140.000 persones que van demanar ajudes al febrer, un 50% van assegurar haver ingressat menys de 5.000 euros nets el 2020. D'aquests, un 13% havien tingut ingressos negatius. "La resiliència és important, però ens podem trobar que la precarització encara ho sigui més", ha alertat la presidenta d'Autònoms PIMEC, Elisabet Bach. Davant aquesta situació, la patronal ha demanat "suport" a les administracions en forma d'ajudes directes i condonació de deutes.

La presidenta d'Autònoms PIMEC ha alertat de l'elevat nivell d'endeutament del col·lectiu després d'un any pràcticament sense ingressos. Bach ha assegurat que aquesta situació "compromet noves inversions" i limita la capacitat d'estalvi. "Estem en alerta de veure què passarà amb la competitivitat", ha reconegut.

La pandèmia ha provocat un efecte "molt més gran i desproporcionat" en les persones autònomes que en els treballadors assalariats. Tot i això, Autònoms PIMEC no preveu una gran disminució en el nombre d'autònoms en els pròxims anys.

"A mica que les administracions donin un cert suport per aguantar l'envestida de la crisi, els autònoms se'n sortiran", ha assegurat el director de l'Observatori de PIMEC, Modest Guinjoan.

La presidenta d'Autònoms PIMEC també ha reclamat "suport" a les administracions després de més d'un any de fortes restriccions. En concret, Bach ha reclamat ajudes directes en cas que el ritme de represa de l'activitat no sigui "adequat".

Així mateix, ha assegurat que hi haurà sectors d'activitat molt afectats i s'haurà de valorar "qui acaba assumint l'endeutament". El director de l'Observatori PIMEC ha coincidit que les mesures de condonació de deutes podrien ser "especialment indicades".

Entre 2009 i 2020, el nombre d'autònoms a Catalunya ha estat de 540.000 persones, de mitjana, un 17,7% del total de cotitzacions a la Seguretat Social. La majoria es concentra en el sector serveis, on el seu pes supera el 20%.

L'evolució del nombre d'assalariats discorre pràcticament paral·lela a l'evolució del PIB, mentre que en el cas dels autònoms, la corba és més estable. De fet, la desviació estàndard és de 12.000 persones, un 2,2% en relació a la mitjana. En el cas dels treballadors per compte aliè, la diferència és de 167.000 persones, un 6,7%.

En general, "en situació de crisi, els autònoms cauen menys que els assalariats, mentre que en fase de recuperació també creixen menys".

El sector dels serveis acull més de tres quartes parts dels autònoms. El sector amb més pes és el primari, amb tres quartes parts dels ocupats, seguits de la construcció, amb una mica més d'un terç, i la indústria, amb un 10%.

La presència del col·lectiu en activitats industrials és molt més baixa que en els serveis. En aquest sector, les dues activitats amb més pes són el cautxú, la fusta i altres (amb un 15% dels ocupats) i el tèxtil, cuir i confecció (amb un 14%.

En el cas dels serveis, tres activitats superen el 20%. En concret, el pes dels autònoms és del 23,5% en el cas dels transports i comunicacions, del 22,6% en el comerç i reparacions i del 20,7% en el cas de l'hoteleria i la restauració.

En comparació amb 2009, els autònoms han disminuït en la majoria d'activitats industrials, mentre que en el sector dels serveis han crescut de manera sostinguda, especialment en els serveis a les empreses i a les persones. En el cas del comerç i reparacions, el nombre d'autònoms ha caigut un 12% respecte a 2009.