L’economia de la zona euro va tornar a entrar en recessió després de sofrir una contracció del producte interior brut (PIB) del 0,6% entre gener i març, després de la caiguda del 0,7% de l’últim trimestre de 2020, a conseqüència de l’impacte de les mesures per frenar els rebrots de la pandèmia de COVID-19, segons va confirmar Eurostat. Quan s’acumulen dos trimestres consecutius de caiguda, una economia es troba en recessió tècnica.

Al seu torn, l’economia del conjunt de la Unió Europea (UE) també va tornar a entrar en recessió en registrar una contracció del PIB del 0,4% en el primer trimestre de 2021, després de la caiguda del 0,5% entre octubre i desembre de 2020.

En comparació amb el mateix trimestre de 2020, el PIB de la zona euro es va contreure un 1,8%, mentre que el dels Vint-i-set va retrocedir un 1,7%.

Entre els països les dades dels quals estaven disponibles, Portugal (-3,3%) va registrar la major contracció del PIB, seguida de Letònia (-2,6%) i Eslovàquia (-1,8%), mentre que Romania (+2,8%) i Bulgària (+2,5%) van registrar les majors taxes de creixement a la UE.

Portugal, Espanya i Alemanya

En comparació amb el primer trimestre de 2020, les majors caigudes del Producte Interior Brut van correspondre a Portugal (-5,4%), Espanya (-4,3%) i Alemanya (-3%), mentre que la millor evolució interanual es va observar a França (+1,5%), Lituània (+1%) i Eslovàquia (+0,5%).

En el cas d’Espanya, l’economia va registrar una contracció del 0,5% en el primer trimestre, després de l’estancament observat en el quart trimestre de 2020, però no va entrar tècnicament en recessió perquè en el quart trimestre de 2020 es va quedar en 0%. En comparació amb els tres primers mesos de l’any passat, l’economia espanyola va retrocedir un 4,3%.