El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una exposició raonada perquè obri una recerca contra el diputat de Junts per Catalunya en el Parlament Francesc de Dalmases per lucrar-se de subvencions presumptament irregulars que van percebre dues associacions vinculades a la seva persona, Catmon i Igman.

En total, aquestes dues oenegés van percebre 1,3 milions d’euros entre el 2014 i el 2016, dels quals, almenys, 224.000 euros van anar a parar al parlamentari, segons consta en els informes policials. El magistrat considera que hi ha indicis raonables de responsabilitat penal contra el parlamentari pels suposats delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d’influències.

49 imputats

El jutge manté imputades a unes 49 persones pel suposat desviament de fons de la Diputació de Barcelona, quan governava CDC, a diverses organitzacions, algunes de l’òrbita sobiranista, sense que quedin justificats aquests pagaments. En el si d’aquesta causa, apareix Dalmases que, per la seva condició de diputat i, per tant aforat, només pot ser investigat pel TSJC.

Precisament, d’aquest procés, en la qual està imputat un exsecretario de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, també lligat a Catmon i Igman i persona pròxima a l’expresident Carles Puigdemont, va partir una altra que va acabar amb la detenció de l’anomenat «estat major» de Puigdemont per presumptament finançar el «procés».

Diverses administracions

De la recerca es desprèn que Dalmases i Terradellas vivien de les subvencions públiques obtingudes de l’administració de manera presumptament irregular i amb un import elevat. Els informes aportats a la causa descriuen que empleats i els càrrecs de Catmon i Igman van emetre i van cobrar factures per prestació de serveis professionals a les mateixes entitats, presentant-les com a justificants de despeses realitzades a càrrec als projectes subvencionats.