Una sentència de la Sala social de l'Audiència Nacional obliga Nestlé Espanya a abonar a cada treballador una prima mensual de fins a 500 euros que l'empresa va anunciar el març de 2020 -per reconèixer l'esforç de la plantilla durant la pandèmia- però que després va retirar el 24 de maig d'aquest any.

Amb la resolució de l'Audiència Nacional d'aquest dimarts, 1 de juny, la justícia dona la raó a la demanda col·lectiva iniciada per CCOO, a la qual es van sumar un temps després les de CSIF i UGT a Nestlé, i que afecta prop de 3.000 dels més de 4.000 empleats de la signatura, segons fonts de CCOO Indústria.

En un comunicat, han indicat que la seva secció a Nestlé seguirà "defensant i lluitant pels drets de la plantilla sense distinció", alhora que ha instat la companyia a complir la sentència "com més aviat millor".

Per la seva banda, fonts de la companyia han manifestat a Efeagro que encara no han rebut notificació respecte a aquesta sentència que, segons els seus càlculs, afectaria 2.500 persones de la plantilla.

La direcció de l'empresa ha puntualitzat que "la prima va ser concedida de forma voluntària als treballadors de primera línia que van seguir acudint al seu lloc de treball per considerar-se treballadors essencials".

"A tot moment, la voluntat de l'empresa era reconèixer l'esforç que realitzaven els treballadors de primera línia de l'empresa acudint al seu centre de treball quan la resta dels treballadors es trobaven confinats als seus domicilis, en uns moments de gran incertesa", ha afegit.

Nestlé ha apuntat que "l'obertura a la mobilitat de treballadors no essencials que va decretar el Govern va començar el dia 9 d'abril de 2020" i que "la prima es va allargar fins al dia 24 de maig, coincidint amb l'obertura de la mobilitat, de la restauració i de la resta d'activitats al territori espanyol".

"Haver mantingut la prima més enllà del dia 24 de maig hagués suposat aplicar una mesura excepcional en un moment que ja no ho era", ha sentenciat Nestlé Espanya.

CCOO ha explicat que, a pesar que l'empresa es va comprometre a través d'un escrit el març de 2020 a abonar aquesta quantitat durant el temps que durés l'estat d'alarma, en va emetre un altre el dia 24 de maig per deixar sense efecte l'assignació, de manera que el personal va deixar de rebre la prima a partir l'endemà.

"L'empresa va incomplir el seu compromís inicial, doncs l'estat d'alarma va concloure el dia 21 de juny de 2020, com diu la sentència", han recordat.

La sentència recull que la decisió de retirar aquest compromís és "manifestament arbitrària" i que els arguments esgrimits per l'empresa "manquen de la més mínima solvència jurídica" i "no obeeixen més que a un entossudiment empresarial a negar-se a assumir un compromís adquirit", segons CCOO.