Els desnonaments a comarques gironines han tornat a nivells prepandèmia i ja se n’executen quatre al dia de mitjana. Segons les dades que periòdicament publica el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), durant el primer trimestre del 2021 a la província s’han dut a terme 364 llançaments. La majoria, contra llogaters que no podien pagar les mensualitats (perquè tan sols 60 eren per impagaments d’hipoteca).

L’estadística també recull el llast que la COVID-19 ha deixat al mercat laboral i que s’ha traduït en més casos als jutjats. Per una banda, entre gener i març s’han arribat a presentar fins a 428 demandes per acomiadaments.

L’estadística del CGPJ recull l’impacte que la crisi econòmica, i a partir de l’any passat també la que ha generat la pandèmia, té damunt l’activitat judicial. D’entrada, les dades del primer trimestre evidencien que, després del parèntesi provocat pel confinament, els desnonaments han tornat a anar a l’alça.

I això, malgrat les moratòries decretades tant per l’Estat com per la Generalitat per frenar aquells llançaments que afectessin col·lectius vulnerables mentre durés l’estat d’alarma per la COVID-19. I que entre gener i finals de març, doncs, encara estaven vigents (actualment, aquella que es manté fins al 9 d’agost és la decretada per La Moncloa).

Si s’analitzen per tipologies, la gran majoria d’aquests desnonaments –fins a 273- han estat per impagaments de lloguer. És a dir, particulars i famílies, però també alguns negocis, que no han pogut fer front a les rendes mensuals.

Hi ha 60 casos, però, en què el llançament també ha deixat un deute gairebé de per vida als afectats (perquè obeïa a una execució hipotecària). Per últim, els 31 casos restants s’emmarquen dins altres casuístiques.

D’altra banda, i també en matèria d’habitatge, les dades del CGPJ també recullen quantes demandes s’han interposat per ocupacions. En aquest cas, l’estadística reflecteix les denúncies interposades per propietaris privats o bé ajuntaments que tenen pisos socials (no s’hi recullen les dels bancs).

Durant el primer trimestre, els jutjats gironins han rebut 28 demandes per ocupacions. N’han resoltes 30 i a finals de març en tenien en tràmit 101. En aquest cas, les dades també són similars a les del primer trimestre del 2020 (quan se’n van rebre 26, se’n van resoldre disset i en van quedar 97 en tràmit).

En paral·lel, els concursos de creditors han anat a l’alça a les comarques gironines els darrers sis mesos. La pandèmia va portar una cancel·lació de les situacions concursals de les empreses que arriben als jutjats, però des de l’octubre de 2020 fins al març del 2021 el CGPJ ha detectat un increment generalitzat, i Girona no n’ha estat l’excepció.

Catalunya lidera els concursos

A la província el número absolut de concursos ha estat de 215 en els darrers sis mesos, 110 a finals del 2020 i 105 els tres primers de 2021. Només la xifra del primer trimestre ja és superior al de tot el 2016. Tanmateix, el creixement no és tan pronunciat com al conjunt de l’Estat on el nombre de concursos de creditors, comptabilitzant els presentats en els jutjats del Mercantil i els de persones físiques registrats en els jutjats de Primera Instància, va ascendir a 4.925, xifra que en termes percentuals suposa un augment del 50,4% respecte al mateix trimestre de 2020.

La tendència a l’alça es va accentuar en els concursos de persones no empresàries, que amb 2.531 van experimentar un increment interanual del 61,4%. Catalunya va ser la comunitat autònoma amb més concursos d’aquest tipus (687, que representen el 27,1% del total nacional), seguida per Madrid, amb 386; Andalusia, amb 362, i la Comunitat Valenciana, amb 314. En els jutjats del Mercantil es van presentar 2.394 concursos, el 40,3% dels 4.925 presentats en total.

Catalunya va ser també la comunitat on es van registrar un major número dels presentats en jutjats del Mercantil, 817 (el 34,1% del total nacional). Li van seguir la Comunitat Valenciana, amb 340; Madrid, amb 294, i Andalusia, amb 254. Per primera vegada, es disposa de la dada desglossada segons els concursos, hagin estat presentats en els jutjats del mercantil per empresaris (834) o per persones jurídiques (1.560).