Catalunya va tancar el mes de maig amb 112.000 treballadors en ERTO, un nou mínim històric des de l’esclat de la pandèmia. Segons el baròmetre publicat ahir per la Cambra de Comerç de Barcelona, el país acumula tres mesos consecutius de recuperació de l’ocupació, una tendència que atribueix al relaxament de les restriccions entre els mesos de març i abril i el «bon ritme de vacunació» contra la COVID-19.

D’altra banda, Catalunya acumula quatre mesos consecutius incrementant el nombre d’empreses. Segons les dades de l’ens cameral, al maig es va superar la xifra de 242.000 companyies al país. Malgrat tot, la Cambra també destaca que la xifra d’empreses encara és un 7,9% inferior en comparació al mateix mes de 2019.

L’organisme presidit per Mònica Roca també posa de manifest que la reducció de les restriccions ha accelerat la recuperació de la mobilitat al maig. Si bé a l’abril el trànsit d’accessos viaris va caure un 18% en termes interanuals a l’abril, la davallada va ser del 8,1% durant el mes de maig.

El mateix va succeir a les botigues i llocs d’oci, on la mobilitat durant l’última setmana de maig va registrar una reducció per sota del 20% respecte al mes passat.

La Cambra també valora positivament el comportament de la producció industrial, que es va incrementar un 3,7% a l’abril en comparació als nivells previs a la pandèmia.

Més exportacions

En paral·lel, destaca que el Port de Barcelona encadena sis mesos amb increments de l’exportació, tot recordant que les exportacions durant el mes d’abril van créixer un 18% respecte al mateix període de 2019.

La nota negativa del baròmetre és per al sector de l’automoció, que manté uns nivells de vendes força inferiors en comparació al context prepandèmia. En concret, les matriculacions de vehicles industrials durant el mes d’abril van ser un 23,2% inferior respecte al mateix mes de 2019, posant fi a la tendència de recuperació dels últims dos mesos.

Pel que fa al turisme, la Cambra assenyala que les reserves de vols de passatgers amb destinació Barcelona de juny a octubre encara estan en nivells «molt baixos», concretament un 74% per sota de l’abril de 2020.

Segons l’organisme empresarial, les dades confirmen «una lenta recuperació del turisme estranger», que encara resta «a l’espera» de les restriccions i l’avenç de la campanya de vacunació de la COVID.