L’electrificació ha vingut a quedar-se, tot i que encara hi ha molta gent que es fa preguntes sobre càrrega, preu, manteniment… Vegem:

  1. Estalvi de combustible/estalvi de diners. És potser la raó més interessant per al consumidor. Potser el desemborsament inicial sigui una mica més onerós, però enfront de l’euro/100km que costa un cotxe elèctric, un cotxe de gasolina gasta uns 8euros/100km o 6€/100Km si és dièsel. Òbviament depèn de la potència del vehicle, però l’estalvi, en el pitjor dels casos és 6 vegades més gran usant l’elèctrica.
  2. Sense soroll. Els cotxes elèctrics minimitzen la contaminació acústica i això repercuteix de manera directa en un trànsit rodat més suau i en ciutats més amigables. El soroll és un tipus d’agressió constant a la qual ens hem acostumat però que influeix en l’estrès de manera molt directa.
  3. L’assegurança del vehicle: davant l’augment d’aquest tipus de vehicles, l’asseguradora MAPFRE ha llançat “Gama Cambio”, una pòlissa específicament dissenyada per als cotxes elèctrics i híbrids endollables que introdueix importants novetats en el sector, ja que els clients que contractin aquest producte tindran assegurada la torre de recàrrega del vehicle que tinguin instal·lada al seu domicili o pàrquing, i estaran coberts contra possibles danys, incendis o robatoris. A més a més, comptaran també amb la cobertura en la bateria i el cable de recàrrega, així com la RC per danys en altres estacions de recàrrega. Així mateix, la pòlissa contempla els danys derivats dels ciberriscos que aquests vehicles incorporen, una cosa molt important en aquest tipus de vehicles, que solen incorporar molts elements connectats. La nova assegurança, inclou totes les cobertures de les assegurances d’automòbil tradicionals, entre elles, assistència en carretera, amb les 25 grues híbrides i els 34 vehicles 100% elèctrics amb els quals MAPFRE compta per donar servei a aquests clients, o la possibilitat de recàrrega de bateria in situ. A més, per a tots els clients que contractin la Gama Cambio comptaran amb dos mesos de recàrrega gratuïta a la xarxa pública d’Iberdrola, gràcies a les sinergies que totes dues companyies tenen en l’impuls de la mobilitat sostenible. Amb aquesta iniciativa, MAPFRE se segueix posicionant com una companyia compromesa amb la sostenibilitat i la cura del medi ambient.
  4. A més a més, MAPFRE aposta per l’economia circular, un concepte que advoca per l’optimització dels materials i residus, allargant-ne la vida útil, reduint així el cost ambiental. D’aquesta manera es fuig de l’actual sistema lineal d’‘un sol ús’ i s’aposta per un sistema basat en la reducció, la reutilització el reciclatge i la reparació, que permeten donar als materials una segona vida. Un dels millors exemples és CESVIMAP (Centre d’Experimentació i Seguretat Viària MAPFRE), centre d’experimentació de l’automòbil, que té a Àvila unes instal·lacions punteres d’emmagatzematge i reutilització de recanvis de vehicles sinistrats, per donar una segona vida a milers de peces de vehicles declarats sinistre total, que recupera perquè es puguin tornar a utilitzar.
  5. Pàrquing: certament, els propietaris de cotxes elèctrics tenen més fàcil aparcar en ciutats, centres comercials… a Madrid i Barcelona, a més a més, aparcar en zona d’hora és gratis per a aquest tipus de vehicles. A més, i parlant d’estalvi, els cotxes elèctrics o híbrids endollables també posseeixen certs avantatges fiscals, com per exemple l’exempció de l’Impost de la Matriculació i descomptes en algunes autopistes de peatge.
  6. Baix cost de manteniment: si, és un dels grans avantatges perquè els motors de combustió necessiten canvis periòdics de l’oli, filtres, embragatge, corretja de distribució, caixa de canvis… L’estalvi en manteniment pot arribar a ser fins a un 30% més barat.

Electrificació i seguretat

Electrificació i seguretat

Un dels factors que més influeixen en la decisió de compra d’un vehicle és la seguretat, és a dir, els sistemes d’ajuda a la conducció i altres prestacions que redueixen les probabilitats de patir un accident de trànsit i les seves conseqüències. Per això, a Espanya, una de les preguntes que més es repeteixen respecte als cotxes elèctrics és si són, com a mínim, igual de segurs que els de gasolina o dièsel.