El Mobile World Congress (MWC), la fira de referència del sector de la telefonia mòbil, torna a celebrar-se entre avui i dimecres a Barcelona un any i mig després de la seva cancel·lació amb l’expectativa de rebre més de 30.000 visitants, un terç dels assistents habituals. Després de mesos de baixes de grans marques, finalment 700 expositors mostraran els seus productes tecnològics de manera presencial, com ara Huawei, Telefónica o Orange; mentre que 300 més ho faran telemàticament. El 5G tornarà a ser el gran protagonista d’un saló on també es posarà el focus en la transició ecològica i la tecnologia aplicada a la salut. El MWC omplirà 3 dels 8 pavellons del recinte de la Fira de Gran Via, amb uns 100.000 metres quadrats.

La cancel·lació de l’edició del febrer del 2020 per la COVID-19 va marcar l’inici de l’etapa més dura de la pandèmia. Al cap de poques setmanes es declarava l’estat d’alarma i es posava en marxa el confinament domiciliari. Un any i mig després, el congrés més gran de telefonia mòbil del món torna a la capital catalana amb fortes mesures de seguretat i exigint a tots els assistents que presentin un test de COVID negatiu fet com a màxim fa 72 hores, que portin una mascareta FFP2 i que omplin una declaració de salut responsable cada dia. L’edició del 2021 no farà ombra a la seva edició més reeixida, la del 2019, que va acabar amb el rècord de 109.000 assistents i amb un impacte econòmic d’uns 500 milions d’euros. També va tancar amb xifra rècord el 4YFN, el saló de les start-ups, amb 23.000 visitants que van passar pel recinte de la Fira de Montjuïc i que aquest any també se celebrarà a les instal·lacions de l’Hospitalet.

Després de mesos de debat sobre la seguretat de viatjar a Barcelona per assistir al congrés, molts dels grans expositors no tindran un estand presencial. És el cas d’Ericsson, que tradicionalment s’instal·lava en un dels espais del saló, o de Nokia, Sony, Samsung, Intel, Qualcomm o Lenovo. Sí que es desplaçaran a Barcelona marques com Huawei, Telefónica, Orange, per omplir un esdeveniment que ocuparà tres pavellons de la fira, amb uns 100.000 metres quadrats, un terç de l’habitual.

Telco DR, una start-up creada fa un any, muntarà la seva Cloud City i tindrà l’estand més gran de la fira amb 6.052 metres quadrats. La segona instal·lació més gran serà la de la xinesa ZTE, amb 1.501 metres quadrats. Telefónica, amb 952 metres quadrats; Orange, amb 872, i Huawei, amb 852, també se situen en posició destacada. D’altra banda, altres grans empreses han optat per no assistir-hi però sí per enviar dirigents a fer negocis al Hall 2.1, que està reservat com una zona de reunions exclusiva, com ara Amazon, Citibank, Google o Vodafone. Seat, que en edicions anteriors havia aprofitat el saló per fer grans anuncis, aquest any només exposarà vehicles com a patrocinador de l’esdeveniment.

El retorn a Barcelona del MWC portarà les últimes tendències de dispositius mòbils, que se segueixen centrant en mòbils plegables, intel·ligents, amb diverses càmeres i bateries de llarga durada. També estaran molt presents en aquesta edició la intel·ligència artificial, el 5G avançat i els inicis del 6G. De fet, una de les demostracions estrella seran els hologrames amb imatges d’alta qualitat que es retransmetran amb tecnologia 5G.

Apps relacionades amb la salut

Altres focus d’aquest congrés seran les solucions per facilitar la transició ecològica i les aplicacions relacionades amb la salut, que han multiplicat el seu desenvolupament amb la pandèmia. En aquest sentit, des del congrés es farà una prova sobre com atendre a distància nens amb patologies cardíaques gràcies a un xip subcutani i es presentarà un nou projecte pilot en el qual, gràcies al 5G, es podrà fer en un vaixell una ecografia a un pacient i enviar la informació a l’hospital en directe.