El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres el decret llei que rebaixa al 10% l’IVA aplicat a la factura de la llum i suspèn l’impost del 7% a la generació que paguen les companyies elèctriques, i ho fa un dia en què el preu mitjà a l’engròs de la llum tocarà un nou màxim històric al situar-se en 106,57 euros el megawatt-hora (MWh).

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat aquestes mesures en un moment de «preus extraordinàriament alts de l’energia, imputables a un context complex a què cal prestar especial atenció». Ribera es refereix a l’encariment del gas natural al mercat internacional i dels drets d’emissió de CO2 que afecten directament els cicles combinats i que acaben condicionant a l’alça el preu de la factura de la llum dels consumidors, malgrat que el ‘mix’ de generació està principalment compost per energies netes.

Per respondre a aquesta situació, el Govern central va aprovar aquestes rebaixes fiscals, de caràcter temporal –la baixada del 21% al 10% de l’IVA serà fins a final d’any i la suspensió de l’impost a les elèctriques durarà tres mesos–, amb les que espera abaratir la factura elèctrica al voltant del 12%. En el cas concret de l’IVA, la rebaixa s’aplicarà a tots els consumidors amb potència contractada fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs de l’electricitat estigui per sobre dels 45 euros per megawatt hora (MWh), això és el 100% dels consumidors domèstics i 2,7 milions d’autònoms, segons Ribera.

A més, s’aplicarà un IVA del 10% a tots els consumidors vulnerables severs –unes 612.000 llars perceptores del bo social– fins a final d’any amb independència de la seva potència contractada i del preu del mercat.

Aquestes retallades estan en vigor des de la seva publicació al BOE, tot i que havien de ser convalidades pel Congrés dels Diputats i en cas de no comptar amb prou recolzaments serien derogades. És a dir, en termes pràctics, res canvia d’aquest dimecres a aquest dijous, sinó que es manté aquesta rebaixa aprovada fa un mes. Però la coincidència de la votació d’aquestes mesures provisionals al Congrés dels Diputats amb el preu rècord històric ha obert el debat sobre la necessitat d’un altre tipus de mesures, ja que, amb uns preus de l’electricitat al mercat a l’engròs tan alts, la rebaixa de l’IVA pràcticament desapareix.

En aquest sentit s’ha expressat la ministra Teresa Ribera que va reconèixer que el problema «està íntimament associat al disseny del mercat a l’engròs d’acord amb la Unió Europea». Ribera ha considerat durant la seva intervenció la necessitat de «facilitar mecanismes de disseny de mercat que no facin recaure això [preus alts del gas o del CO2] sobre els consumidors» i, fins i tot, ha enviat una carta al vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans, per realitzar canvis.

«Els talls d’electricitat a la Xina, la demanda creixent del mercat asiàtic, la limitació de les exportacions des de Rússia... estan darrere d’una demanda de gas a l’alça amb preus a l’alça; un fet a què cal sumar una evolució del preu del CO2 que no estava prevista a cap informe de la Comissió. Es parlava de 25 euros el 2025 i 50 euros el 2030 i aquestes setmanes ha estat entre 50 i 58 euros», ha dit la ministra. «El senyal del preu del CO2 ha de ser el que va voler ser des del primer dia i no pot ser una guillotina per als consumidors domèstics i industrials», ha afegit.

Altres mesures

El Govern central ha mirat d’«esgotar tot el marge de regulació domèstic» per reduir el preu de la llum, a més de en l’àmbit fiscal amb aquestes mesures provisionals, també a través dels peatges i càrrecs que representen gairebé el 50% de la factura. Al juny, el Consell de Ministres va posar en marxa l’avantprojecte de llei per reduir la sobreretribució que reben les centrals nuclears i hidràuliques pels dividends de CO2, amb l’objectiu de reduir la factura elèctrica al voltant del 4,8% per als consumidors domèstics i de l’1,5% per a la gran indústria.

A més, ha enviat ja al Congrés el projecte de llei de creació del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), que finançarà costos de les primes a les renovables que permetrà una reducció de la factura del 13% per als consumidors domèstics quan s’implanti en la seva totalitat, segons l’Executiu.