El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va afirmar ahir a la COPE que l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que el seu govern vol activar immediatament permetrà reduir la desigualtat salarial i tindrà efectes «petits» en la creació d’ocupació. «Els beneficis superen àmpliament els perjudicis», ha dit.

Va afirmar que la negativa rotunda de la CEOE a l’augment «forma part de la negociació». Escrivá també va apuntar que l’augment del preu majorista de l’electricitat tindrà un efecte «limitat» a la factura que acabarà pagant el consumidor «i el govern farà que encara sigui més limitat» perquè està adoptant mesures per «desalinear el mercat majorista de l’impacte al consumidor».

Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, va pressionar ahir la patronal perquè se sumi a un acord per apujar enguany el salari mínim interprofessional (SMI). I els va alertar que el seu «no» podria condicionar futures negociacions, com la renovació dels ERTOs, que vencen el pròxim 30 de setembre i que concentren una suma important de recursos públics per a estalviar costos a les empreses.

Fins ara la CEOE s’ha mantingut contrària a qualsevol augment de l’SMI enguany, al·legant que això podria tenir un efecte nociu per a l’ocupació i llastrar la recuperació econòmica.

Negociacions en curs

Les negociacions per aquesta qüestió segueixen el seu curs de manera bilateral entre el Ministeri de Treball i els agents socials, encara que el compromís reiterat per l’executiu és que això se saldi de manera «imminent», amb o sense acord.

Els sindicats, per part seva, s’han obert a acceptar rebaixes més moderades enguany si es tanca un compromís per a un acord pluriennal. O bé per tancar ja una evolució per arribar als 1.049 euros el 2023 o als 1.000 euros per al 2022.

«L’acord amb els sindicats passa necessàriament per pactar alguna pujada per a 2021, però sobretot per garantir que l’SMI l’1 de gener de 2022 és de 1.000 euros», ha afirmat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, aquest dimarts en una entrevista a TVE. «No podem descartar que la CEOE se sumi al pacte, sobretot per l’experiència dels últims mesos», ha opinat el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, aquest dimarts en una trobada amb periodistes.