La ciutat de Girona acollirà la primera fira de tecnologia Blockchain de Catalunya, anomenada BxCat. La seva primera edició se celebrarà el dia 17 de setembre d’enguany al Parc Científic i Tecnològic de Girona. L’esdeveniment està organitzat pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), participat per l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona, les Cambres de Comerç de Barcelona i Girona, i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Aquest centre, amb seu a Girona, ha dut a terme altres projectes basats en la tecnologia blockchain, com l’Obrir Girona.

BxCat neix amb l’objectiu de ser un punt de nexe, debat i, especialment, de divulgació entre empreses catalanes vinculades al món de la tecnologia blockchain i altres organitzacions o particulars que puguin estar interessats en aquesta tecnologia disruptiva. La fira vol situar Catalunya en general, i Girona en concret, com un punt de referència a escala global en blockchain i tecnologies descentralitzades (DLT).

«Capacitat disruptiva»

La tecnologia blockchain, també anomenada cadena de blocs, garanteix les transaccions de forma descentralitzada, és a dir, en la qual no hi ha mediadors o entitat central. Això és possible gràcies al seu registre permanent, immutable i segur. Alhora, la base de dades és encriptada i distribuïble, de manera que fa que la informació que conté sigui transparent i incorruptible.

«Des del CBCat creiem que la blockchain té una gran capacitat disruptiva, que canviarà la manera que tenim de veure el món en els pròxims anys. És per això que volem que els professionals de Catalunya de tots els àmbits, no només tècnics, es familiaritzin amb aquesta tecnologia i comencin a entendre com poden aplicar-la al seu entorn laboral, per aconseguir millorar-lo. BxCat és una iniciativa de divulgació pionera al país, que acostarà aquesta tecnologia a la ciutadania», va avançar fa uns dies Quirze Salomó, president executiu del CBCat. Durant la presentació de l’esdeveniment, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va reafirmar l’aposta de la ciutat pel centre i la tecnologia de la blockchain, assegurant que estan «entusiasmats» amb aquesta nova iniciativa del CBCat. Precisament, fa vuit mesos que Girona hostatja l’epicentre de la cadena de blocs, una aposta que, segons Madrenas, ha viscut una acceleració a causa de la pandèmia de la covid-19.

D’altra banda, el Centre Blockchain de Catalunya va presentar la seva primera subseu, que s’ubicarà a Vic. Serà un node especialitzat en alimentació i begudes per promoure l’adopció de la tecnologia blockchain en aquest sector. L’objectiu és ajudar a transformar el model productiu i oferir noves oportunitats als joves.

En concret, les línies de treball a la seu que hi haurà a Vic se centraran en tres eixos: un projecte per neutralitzar la petjada de carboni; la creació d’un observatori sobre les tendències de la tecnologia blockchain en alimentació i begudes; i l’Espai Llavor, un fons d’inversió i incubadora per a start-ups.

La protecció en les criptomonedes i les seves aplicacions

Una de les particularitats del blockchain és la seva seguretat i la protecció que pot oferir en determinats àmbits tecnològics. Conegut com a cadena de blocs, el que implica aquest sistema és que no hi ha intermediaris. En el moviment de capital i diners, aquest sistema té un llarg i prometedor recorregut, segons asseguren els especialistes. Per exemple, en la criptomoneda i els bitcoins, que progressivament es van estenent, el sistema blockchain ofereix una protecció i seguretat. La moneda virtual necessita oferir seguretat per tenir estabilitat i el sistema blockchain ho ofereix. Per a determinades empreses té la funcionalitat que no cal tenir per exemple un servidor central per guardar informació comptable. Segons difonen els experts, per utilitzar aquesta tecnologia cal disposar d’un software específic.

Aquest registre que ofereix tanta seguretat és el que pot resultar molt atractiu per a determinades empreses. No hi ha mediadors i les dades estan encriptades i, per tant, no es pot corrompre. La tecnologia crea una xarxa de blocs que permet que diversos usuaris validin les transaccions sense tenir rastre de la identitat dels transaccionadors. Una vegada aquests usuaris validen el procés, aquest es fa efectiu. El sector de la blockchain genera uns 400 llocs de treball arreu del territori català, amb una facturació aproximada d’uns 10 milions d’euros, tal com indica un informe d’Acció. El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya) està impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. El centre té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals.