El mercat de treball de les comarques gironines van registrar el millor setembre dels últims anys. El mes passat, el nombre de gironins inscrits als serveis públics d’ocupació es va reduir de 207 persones, el que suposa la primera reducció en un mes de setembre des de l’any 2005. Que hi hagi menys atur registrat no vol que hi hagi més treballadors ocupats. De fet, el final de la temporada turística va fer baixar l’afiliació a la Seguretat Social un 3,5%, el que suposa més de deu mil persones. Però bona part d’aquests treballadors no va donar-se d’alta de l’atur, ja fos perquè són treballadors de temporada no residents a la província, o bé perquè no tenen dret a prestació i no acudeixen a les Oficines d’Ocupació. A més, respecte el setembre de l’any passat, les comarques gironines registren 16.267 cotitzants més.

Per sectors, el dels serveis segueix essent el que més persones sense feina té al territori gironí. Concretament hi ha 25.434 aturats a la demarcació, 163 més que el mes anterior. Aquest lleuger augment podria explicar-se, sobretot, per la finalització de la temporada turística.

Per altra banda, el sector de la indústria compta amb 3.709 persones sense feina, 134 menys de les que hi havia el mes anterior. En tercer lloc hi ha la construcció, amb 3.311 treballadors sense feina. Aquest sector també ha reduït el nombre d’aturats amb 204 persones menys respecte l’agost.

Per sexes, hi ha més dones que homes apuntats a les llistes d’aturats. A la demarcació hi ha 19.858 dones sense feina, mentre que els homes en són 15.611.

Més contractes

El nombre de contractes signats a la província de Girona durant el setembre també ha crescut respecte el mes anterior. Durant el setembre s’han signat 27.696 contractes, 4.338 més que durant el mes d’agost (un 18,57% més).

La majoria d’ells, però, han estat contractes temporals (23.024). Aquesta xifra representa un augment del 12,68% en comparació amb les dades del mes passat. L’augment més important, però, se centra en els contractes indefinits. Durant l’agost s’han signat 4.672 nous contractes, fet que ha implicat una crescuda del 59,73% (1.747 contractes més).

Pel que fa als ERTO, a Girona hi ha 872 persones que segueixen amb l’expedient de regulació temporal des de l’inici de la pandèmia.

En roda de premsa, el secretari de Treball del departament d'empresa i Treball, Enric Vinaixa, va destacar que Catalunya ja està en xifres de prepandèmia «pel bo i pel dolent», ja que continua amb alts nivells de temporalitat i una elevada desocupació juvenil.

El sindicat UGT va lamentar que gairebé el 58% dels aturats de Catalunya són majors de 45 anys i que el 38,83% dels aturats no cobri prestació per desocupació.

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, va destacar que, malgrat que s'ha recuperat afiliació a Catalunya, s'han perdut 90.000 codis de cotització de la Seguretat Social, respecte a agost de 2019, gairebé tots pertanyents a pimes.