El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha demanat als socis de Govern que aprofitin l'oportunitat que ofereixen els pressupostos estatals per aconseguir el traspàs de Rodalies a la Generalitat, coincidint amb el quart dia de vaga de maquinistes de Renfe. «Si tenen a les mans l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, que posin sobre de la taula d'una punyetera vegada que a canvi d'aquest ajut, es traspassi Rodalies», ha dit en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio. D'altra banda, ha advertit que l'aturada de maquinistes té un cost d'entre 200 i 250 milions d'euros diaris per l'economia catalana i ha criticat la «irresponsabilitat» dels treballadors que «no estan complint» els serveis mínims.

«És una situació inadmissible, una irresponsabilitat dels qui han convocat la vaga i una falta de previsió per part de Renfe», ha dit. Sánchez Llibre ha defensat que l'operadora ha d'implementar mesures i incoar expedients per evitar que continuïn els incompliments. També ha defensat que la situació permet contractar maquinistes externs per garantir un servei que fan servir 400.000 persones cada dia. «Si no es compleixen els serveis mínims, l'empresa ha de prendre mesures excepcionals», ha dit, tot afegint que «hi ha el dret de vaga però també el dret d'anar a treballar». En aquest punt, Sánchez Llibre ha assegurat que està «totalment convençut» que les Rodalies estarien més ben gestionades sota el control total del Govern. En aquest sentit, ha destacat que amb els pressupostos generals de l'Estat s'obre una oportunitat pel traspàs de totes les competències: trens, personal i infraestructures. Per això, ha afegit que el Govern s'ha de posar d'acord i actuar en conseqüència.

«Aquí també hi ha responsabilitat política del Govern, en el sentit que si té a les mans l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, que posin sobre de la taula d'una punyetera vegada que a canvi d'aquest ajut, es traspassi Rodalies», ha insistit. «Si ho posen sobre la taula, ens ho poden donar», ha assegurat Sánchez Llibre, que ha puntualitzat que aquest traspàs «és una qüestió de bé comú per tots els catalans». D'altra banda, el president de la patronal ha lamentat el fracàs de l'ampliació de l'aeroport del Prat i ha demanat aprofitar qualsevol «finestra d'oportunitat» possible perquè es pugui tirar endavant. Sánchez Llibre ha recordat que les negociacions «es van trencar unilateralment per part d'un dels partits que conforma el Govern de la Generalitat que és Esquerra Republicana de Catalunya». Amb tot, ha admès que també hi va haver culpa per part del govern de l'Estat en aquest procés perquè «es va precipitar» assegurant que «s'havien trencat les negociacions». «Que un projecte d'aquesta envergadura es pugui esfumar amb 24 hores és inadmissible», ha dit. D'altra banda, s'ha mostrat «convençut» que «no caldrà esperar cinc anys» perquè s'aconsegueixi un acord per ampliar l'aeroport.