Espanya destinarà un 40% dels 27.633 milions d’euros que rebrà dels fons Next Generation UE el proper any als sectors d’indústria, energia, R+D+I i digitalització, segons l’avantprojecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022 aprovat la setmana passada en un Consell de Ministres extraordinari.

«L’any 2022 serà quan els ciutadans i les empreses percebin en tota la seva magnitud els efectes positius dels fons europeus», va defensar la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, després de l’aprovació dels comptes públics per al pròxim any.

Els pressupostos integren els 27.633 milions d’euros que li correspon a Espanya ingressar pels fons europeus, una xifra un 3,8% superior a la de l’any anterior. Aquesta quantitat suposa una «injecció» a la inversió espanyola, ja que el 85% d’aquests recursos es reparteixen entre el capítol d’inversions reals i el de transferències de capital. Això vol dir que pràcticament nou de cada deu euros dels fons europeus de 2022 es destinaran a inversions.

En concret, es destinarà un 19,8% a indústria i energia i un 19,6% a R+D+I i digitalització. Per darrere d’aquestes inversions prioritàries destaca el pes dels fons en infraestructures i ecosistemes resilients (17,4%); accés a l’habitatge i foment de l’edificació (9%); comerç, turisme i pimes (7,1%); educació (5,8%); serveis socials i promoció social (4,7%); foment de l’ocupació (2,9%) o vacunes contra la COVID-19 (2,7%), entre d’altres.

Així, en política industrial es preveu una inversió de 3.184,5 milions procedents dels recursos comunitaris; en el pla de rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, 2.839 milions; en mobilitat sostenible, 2.184,6 milions; en la transició energètica justa i inclusiva, 1.646 milions i en l’impuls a la pime, 2.140 milions, entre d’altres components.

Algunes de les mesures concretes incloses en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència previstes en els pressupostos són l’impuls del vehicle elèctric, amb 445 milions d’euros, i incrementar l’oferta d’habitatge de lloguer a preu assequible, amb 500 milions.