La multinacional belga Puratos, amb seu a Sils (Selva), creixerà un 26% en vendes aquest trimestre i ja se situarà per sobre de xifres prepandèmia. «En global aquest Nadal estarem per damunt del 2019, quan va ser un any rècord», afirma el director general, Jorge Grande. L'empresa, especialitzada en matèries primeres per a fleques, pastisseria i xocolata, augmentarà producció a totes les gammes. Aquella que creixerà més serà la de masses mare. Puratos, però, no amaga la preocupació per la crisi de matèries primeres i de transport derivada de la covid-19. Per això, les plantes de Sils i Riudarenes intenten capejar-la allargant estocs, tancant contractes a llarg termini i reduiran fins a un 15% el consum d'electricitat amb plaques solars.

L'any passat, la pandèmia va impactar de ple damunt les vendes de Puratos. Les fàbriques que la multinacional té a la Selva, i que abasteixen tot l'Estat, van patir una caiguda del 20%. No tant en aquella gamma de producte per a fleques, però sí amb les de pastisseria i, sobretot, amb el sector de cafeteries, bars i restaurants. «Es van cancel·lar molts esdeveniments i aquí, les vendes van baixar de manera significativa», explica. Ara, però, la situació ha fet un tomb. Puratos no tan sols ha remuntat aquella davallada, sinó que fins i tot aconseguirà superar les xifres prepandèmia. «Aquest Nadal preveiem que les vendes se situïn un 6% per sobre de les del 2019; i això, tenint en compte que aquell ja va ser un any rècord», subratlla Jorge Grande.

La xifra és significativa, perquè el darrer trimestre d'any arriba a concentrar fins al 40% de la facturació de tot l'exercici. El director general atribueix l'increment de vendes d'aquest 2021 a dos motius. Per una banda, al fet que «la vida postpandèmia» afavoreix les reunions i les trobades familiars. I per l'altra, a l'esforç inversor que la multinacional belga ha fet durant els darrers mesos per innovar i donar més valor afegit als seus productes. De les diferents gammes, Jorge Grande destaca que una de les que ha crescut més és la de masses mare. De fet, Puratos va invertir 3 milions d'euros a la planta de Sils per doblar-ne la producció, i passar a fer-ne de 4.000 a 9.000 tones anuals. «Aquí estem creixent en un percentatge superior al 40%, i creiem que en aquesta campanya de Nadal molts productes típics com el tortell de Reis o el panettone portaran les nostres masses mare», concreta Grande. En paral·lel, Puratos també registrarà creixements a la resta de gammes. En xocolata, les plantes de Sils i Riudarenes estan «al 100% de la seva capacitat», explica el director general, i ja han incrementat en un 4% les comandes del 2019. En pastisseria, la multinacional belga també ha tret al mercat noves gammes de cobertura brillant per decorar dolços. A més, Puratos també ha impulsat aquelles matèries primeres amb menys greixos, sucres o sals.

Adaptar-se a la crisi

El director general sí que admet, però, que aquests increments de negoci –la multinacional no concreta xifres de facturació- es poden veure entelats per la creixent crisi de matèries primeres i l'increment dels costos de l'energia i el transport. Per això, Puratos ja ha començat a emprendre accions per intentar capejar la situació. «Els efectes poden ser molt importants i molt més greus de les expectatives que s'havien previst», admet Jorge Grande. El director general explica que ja fa temps que tanquen contractes a llarg termini amb els proveïdors, i que aquesta política els hi permet assegurar-se preus i tenir subministrament per a mig any.

De totes maneres, sí que han augmentat estocs (i si abans se n'asseguraven a un mes vista, ara ho han allargat a un mes i mig). «A més, estem potenciant la innovació i buscant nous tipus de productes, on esperem tenir menys increments de preu i més facilitat per trobar matèries primeres», precisa. A més, Puratos també ha impulsat un programa per reduir el consum d'electricitat a les diferents plantes. El director general explica que no poden modificar torns de treball «perquè gairebé treballem les 24 hores», però sí que de manera progressiva, canvien parts de maquinària (com ara bombes) per d'altres de nova generació, «que ens permeten gastar menys energia».

Plaques fotovoltaiques

Sobretot, però, a l'hora d'abaratir la factura elèctrica, allà on Puratos fa una aposta més ferma és en el camp de les energies renovables. La companyia preveu instal·lar plaques solars no només a les teulades de les seves dues fàbriques de la Selva, sinó també en terrenys de la planta de Sils. «El nostre pla és que tot aquest camp de plaques solars, que es posarà en marxa l'any vinent, tingui 4 gigabytes de potència; això ens permetrà reduir entre un 15 i un 20% el consum d'energia de les dues plantes», concreta Grande. Les plaques fotovoltaiques formen part d'un nou paquet d'inversions que Puratos vol fer a Sils i a Riudarenes. De fet, la companyia ja ha tancat una primera ronda de 20 milions d'euros, i preveu tornar a assolir aquesta xifra d'inversió en els cinc anys vinents. De moment, però, no revelen cap dels projectes, perquè abans han de rebre el vistiplau de la seu central a Bèlgica. «Tot i això, estem ben posicionats per capitalitzar inversions», precisa Grande.

Pa a Mart

Coincidint amb les previsions de vendes, la multinacional belga també ha donat a conèixer un nou projecte d'innovació. Es farà des de Bèlgica a partir de l'any vinent, i consisteix en un laboratori des del qual es vol investigar com fer pa reproduint les condicions de Mart. Grande concreta que les condicions climàtiques que té el planeta vermell (poca aigua, temperatures extremes) també es donen en algunes zones de la Terra. «Nosaltres som experts en pa i fermentació; al nostre planeta hi ha llocs molt freds, deserts o zones molt humides, i a cada zona la tecnologia per poder fer pa ha de ser diferent», diu Grande. Per això, explica, el repte d'aquest projecte és «ser capaços de crear un entorn tan contrari com el que hi ha a Mart i poder fer-hi pa; d'aquesta manera, podrem ajudar qualsevol de les comunitats del nostre planeta». El projecte d'investigació es capitalitza des de Brussel·les, en un laboratori batejat com a PuraDOME que s'inaugurarà el 2022.