El Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), que depèn del ministeri de Ciència i Innovació, ha aprovat aquest divendres una ajuda de 14,7 milions d'euros a la farmacèutica gironina Hipra. Així ho ha anunciat la titular d'aquesta cartera del govern de l'Estat, Diana Morant, a la Seu d'Urgell, on ha clausurat la 32a Trobada Empresarial al Pirineu. En aquest sentit, ha detallat que amb aquests recursos es podrà passar a un nou estadi de l'assaig clínic de la vacuna, probablement a partir de la setmana que ve. Concretament, es tracta de la Fase IIb/III, en què aquest s'estén entre un nombre més ampli de població. Morant també ha dit que l'executiu espanyol té un pla per recuperar «els anys perduts en ciència i innovació».

L'empresa Hipra, situada a Amer (Selva), tindrà a disposició el crèdit necessari per avançar en les darreres etapes abans de la comercialització de la vacuna, a les quals es requereix la participació de milers de persones. Tot plegat, a l'espera que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) aprovi continuar amb els assajos després de la fase 1. Morant s'ha mostrat esperançada en què el vaccí tiri endavant i es converteixi «en la primera vacuna» de tot l'Estat que arriba al mercat.

El projecte de la farmacèutica compta amb un pressupost total de 17,3 milions d'euros, dels quals els gairebé 15 que aporta el CDTI arribaran en forma d'ajuts parcialment reemborsables. D'aquests, 4,2 milions s'atorguen com a subvenció i l'empresa no haurà de tornar-los. La ministra de Ciència i Innovació ha destacat el fet que la companyia sigui la que té més avançada el procés de desenvolupament de la vacuna, a més de valorar la seva transformació de la mà de la col·laboració publicoprivada. La farmacèutica catalana va rebre l'agost passat l'aprovació de l'AEMPS per passar a fer un assaig clínic en fase 1. Ara per ara, s'estan avaluant els resultats abans de poder avançar a la fase IIb/III. Anteriorment, l'executiu espanyol ha donat a Hipra gairebé 3 milions d'euros. Donat que no és necessari disposar de l'assaig acabat per poder incloure les dades a l'expedient de registres i accelerar el tràmit davant l'Agència Europea de Medicaments (EMA), es podria obtenir una autorització eventual per a la comercialització temporal de la vacuna, fins i tot abans de concloure la fase III.

D'altra banda, Morant ha reconegut que, «durant massa anys», no s'han cobert les necessitats del sector científic i tecnològic. En aquest sentit, ha detallat que el pressupost del ministeri de Ciència i Innovació gairebé es duplicarà als pressupostos de l'any que ve i en comparació als comptes de 2020. Això permetrà, ha continuat, posar en marxa més línies d'investigació amb el propòsit de mitigar la fuga de talents. Tot plegat, ha conclòs la ministra, de la mà de la col·laboració publicoprivada per poder assolir que les inversions en aquest àmbit es situïn en el 2% del PIB.