Els preus continuen a l'alça a les comarques gironines durant el mes d'octubre, amb 1,8 punts més, i la taxa interanual de l'IPC assoleix xifres històriques amb un 6%. Una dada superior a la registrada a Catalunya (5,2%) i que no es veia des del juliol del 2008, és a dir, fa 13 anys. A la demarcació, la pujada de preus s'explica, de nou, pels increments continuats de la llum, el gas i els carburants (durant l'últim mes han augmentat un 7,5%) però també ho han fet la roba i el calçat (+ 14,7%) i, en menor mesura, l'ús de vehicles personals (+2,7%). En l'últim any, però, segons l'estadística de l'INE, l'electricitat, el gas i els carburants han assolit una nova xifra rècord amb un encariment del 46,4%.

Escalada de preus sense precedents a les comarques gironines. Durant el mes d'octubre, l'IPC va pujar 1,8 punts. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica -que es remunta al 1993- i no es troben unes dades similars des dels mesos d'abril del 2012 (+1,5%) i el 2005 (+1,6%). Els increments s'expliquen principalment per l'augment de preus que estan experimentant en els últims mesos la llum, el gas i els carburants. A la demarcació, durant el mes passat aquests serveis i els carburants han pujat un 7,5%, molt per sobre del 5,9% registrat el mes de setembre. Si ens fixem en l'acumulat de l'any, però, la variació anual continua a l'alça i ja se situa en més del 46%.

Durant el mes d'octubre, però, també han pujat altres grups com ara el vestit (+14,7%), el calçat (+7,7%), el transport (+2,1) i l'ús de vehicles personals (+2,7%), que s'explicaria també per l'increment del preu dels carburants. Per contra, a l'altra banda de la balança, hi ha serveis que baixen. Amb l'entrada a la temporada baixa, els paquets turístics han caigut un 1,2% i els preus dels serveis d'allotjaments encara ho han fet més (-4,1%). També han baixat els preus dels equips de telefonia (-1,4%).

La taxa interanual per sobre de la de Catalunya

Segons les dades de l'última estadística de l'INE, la taxa interanual també arriba a xifres històriques. En concret, durant l'últim any ha pujat un 6%, per sobre de la dada registrada a Catalunya però lleugerament per sota d'altres demarcacions com a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran (+6,2%). D'un any per l'altre, però, també s'han encarit els aliments (+2,5%); el transport (+12,4%) o la roba i el calçat (+1%).