Amb la mirada posada en el continent africà, Ceres Roura, l’empresa de Figueres líder a la Península Ibèrica en la fabricació i disseny d’espelmes, té previst, coincidint amb l’inici del 2022, expandir el seu mercat internacional, que representa ja el 25 per cent de les exportacions de la firma. Un 15% són a Europa i els Estats Units i la resta a països africans. Ceres Roura té ara presència al Marroc, Costa de Marfil, Ghana, Congo, Camerun, Angola, Guinea, Senegal, Sud-àfrica i Gabon i el mes vinent de març viatjarà a Uganda, on ha previst seguir expandint el seu producte. «Hi exportem des de fa uns deu anys, per a nosaltres era un continent molt desconegut i vam començar a fer viatges empresarials de la mà de la Cambra de Comerç de Tarragona especialitzats en Àfrica», explica Miquel Roura, director d’exportacions de l’empresa de Figueres.

«Considerem que encara tenim un llarg recorregut a l’Àfrica, on podem incrementar les vendes, ja que cada temporada presentem productes nous i encara hi tenim poca competència», explica l’empresari. «Tenim força sort perquè amb el nostre producte podem arribar a tres o quatre mercats diferents dins el mateix país. Per una part, fora de la capital els poblats tenen poques hores d’electricitat, les espelmes amb citronel·la són un producte molt demanat per hotels i restaurants que volen evitar el contagi de malalties com la malària als seus hostes. A molts països de l’Àfrica, que són catòlics, també hi podem vendre les nostres espelmes de missai finalment hi ha una nova classe mitjana que cada cop aprecia més i busca la qualitat dels productes europeus».

Ceres Roura preveu tancar l’any amb una facturació del voltant de 13 milions d’euros. Cada dia fabrica 300.000 espelmes i disposa d’un catàleg amb 1.500 referències. Des de l’inici de la pandèmia, el març de l’any passat, l’empresa ha obtingut un creixement molt important, d’un 35%. Els darrers deu anys el creixement anual ha estat d’entre un 3 i un 5%. «Tenim tres torns de treballadors i hem incorporat maquinària nova, més automatitzada i moderna, per fer front a la demanda i així i tot no donem l’abast. Ens pensàvem que ara començaria a afluixar i amb el temor a la gran apagada continuem amb una alta demanda». Tot i viure un moment dolç, l’empresa també remarca l’encariment actual de la matèria primera, com la cera, que ha pujat un seixanta per cent el seu preu i el transport.

En ampliació

Cal recordar que Ceres Roura va endinsar-se el mes de juny en un nou moment de creixement. L’empresa empordanesa dedicada a la fabricació i comercialització d’espelmes va comprar i condicionar una nau de 3.500 metres quadrats al costat de la seva ubicació actual de Figueres. Amb aquesta adquisició l’empresa va augmentar la seva superfície total a 15.500 metres quadrats. També va comprar nova maquinària per ampliar la producció fins a 300.000 espelmes diàries.