Les pensions s’apujaran un 2,5% a partir de l'1 de gener del 2022. Tenint en compte que la pensió mitjana actual a Espanya és de 1.038,49 euros mensuals, la pujada mitjana rondarà els 25 euros. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va publicar ahir l'avanç de l'IPC del mes de novembre, dades -una vegada consolidades- que el Govern prendrà de referència per actualitzar aquestes prestacions socials durant el pròxim exercici. Segons la reforma dissenyada pel ministre José Luís Escrivá, les pensions pujaran cada any en funció de com hagi evolucionat la inflació, realitzant el càlcul sobre la base de l'increment mitjà entre el mes de desembre de l'any anterior i el novembre present.

Un total de 9,9 milions de pensionistes es beneficiaran d'aquest increment previst, que la Seguretat Social haurà d'acabar de tancar una vegada la dada de l'IPC es confirmi. L'escalada de la inflació durant els últims mesos, empesa per l'alça de l'energia, ha provocat la major revisió a l'alça dels últims anys. I l'increment del 2,5% previst per a l'any que ve és substancialment superior al 0,9% de l'any anterior.

A més de l'increment consolidat, una altra novetat per l'any que ve derivada de la reforma Escrivá és una «pagueta» compensatòria per als jubilats. Aquesta pretén corregir la diferència entre l'increment aprovat per al 2021 de la inflació que finalment s'ha produït. És a dir, si el Govern va pujar les pensions el 0,9% pensant que aquesta seria la inflació, però finalment l'IPC tanca l'any en el 2,5%; ara haurà d'abonar l'equivalent a aquests 1,6 punts de diferència. El que implicarà una despesa addicional per les arques de la Seguretat Social d'uns 2.300 milions d'euros. Actualment, Espanya inverteix el 12% del seu producte interior brut (PIB) a costejar les pensions; segons les últimes dades de la Seguretat Social.