Els preus s’han apujat quatre dècimes a les comarques gironines durant el novembre i, de retruc, això ha fet que la taxa interanual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) continuï disparada. De fet, ha assolit un màxim històric a les comarques gironines, situant-se al 6,1%. És el valor més alt de tota la sèrie que recull l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que es remunta fins al gener del 1994. A la demarcació, l’alça que han experimentat els preus durant el novembre es focalitza, sobretot, en articles que centren la campanya de Nadal (roba, calçat i parament de la llar) i en els serveis financers. L’electricitat, el gas i els carburants frenen la tendència a l’alça (-1,9%), però tot i això s’han encarit un 40,6% al llarg del darrer any.

De fet, la nova escalada dels preus a les comarques gironines no ha estat cap sorpresa perquè continua la tendència dels darrers mesos. El que no se sabia és que ara marcaria un màxim històric de tota la sèrie interanual.

Si s’analitzen els diferents subgrups, hi ha alts i baixos. Però l’arribada de la campanya de Nadal ja es nota, perquè entre els articles que s’han encarit més al llarg del darrer mes hi ha la roba (+3,7%), el calçat (+3,6%) o tots aquells relacionats amb el parament de la llar (+3,4%).

Destaca també el fort increment que han experimentat els serveis financers (+10,6%). I si es mira específicament la cistella de la compra, els aliments s’han encarit un 0,6% durant el novembre.

A l’altre costat de la balança s’hi troben l’oci i la cultura (-0,4%), els paquets turístics (-3,2%) o els serveis d’allotjament (-4%). Tots aquests són subgrups on els preus baixen.

Durant el novembre, a més, l’electricitat, el gas i els carburants han frenat la tendència a l’alça. Baixen un 1,9%, però de totes maneres, encara continuen disparats. Perquè si els preus d’aquest grup es comparen amb els d’ara fa un any, la diferència és significativa. Al llarg dels darrers dotze mesos, han arribat a encarir-se un 40,6%.