La pesseta, que donava pas l’any 2002 a l’euro i que va desaparèixer fa poc més de mig any -quan el Banc d’Espanya va deixar d’admetre-les-, va tornar fa menys d’un mes en forma de criptomoneda. Durant aquesta última setmana, de divendres a divendres, va aconseguir tenir una revaloració del 120.000%. Una pujada que va de la mà del fet que una de les principals webs de criptomonedes, «Coinmarketcap», passés a tenir la cotització de la pesseta després d’aparèixer en una altra de les pàgines de referència, «Coingecko».

Segons els promotors del token, «La Pesseta Digital» comptava amb una capitalització de mercat de 2,7 milions de dòlars i aquest divendres va superar els 115 milions de dòlars, mentre que tan sols 24 hores després va caure fins als 50.

Tot i això, segons el portal «poocoin.app», alguns inversors ja li han tret rendibilitat. En concret, un dels usuaris hauria venut «La Pesseta Digital» per un valor superior a 30.000 dòlars i una altra per més de 27.000.

Un altre projecte similar

Aquesta «criptopesseta» no és la primera que s’ha creat en referència a la moneda utilitzada pels espanyols durant el segle XX. De fet, l’any 2014 va néixer la «Pessetacoin» que a mitjans d’aquest any es va rebatejar amb el nom de «Pesseta Digital».

Durant les primeres setmanes de la seva creació va arribar a tenir un valor de 0,08 dòlars per token, però el seu valor va caure entre 2015 i 2017 a un valor de 0,0004 dòlars per token, tot i que va començar a repuntar fins a arribar al gener d’enguany a 0,17 dòlars/token.

Tenen un preu actual de 0,0008 dòlars i la seva capitalització de mercat és de 122.000 dòlars, la mil·lèsima part de la reeixida aquest divendres per la seva homònima. Amb un sistema d’emissió similar al bitcoin, s’espera que el final d’aquestes «pessetes digitals» sigui al 2029.