El Departament d’Empresa i Unió de Pagesos (UP) formaran prop de 600 persones amb la finalitat de fomentar la seva incorporació al sector agrari. Segons van informar recentment des del departament, la conselleria d’Empresa hi destinarà un total de 200.000 euros i derivarà a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) les persones interessades.

El desplegament d’aquest programa comptarà amb diferents punts d’actuació a tot Catalunya, amb una persona orientadora i una altra de suport administratiu, i des d’aquestes oficines es dissenyarà l’Itinerari Personal d’Inserció (IPI) a partir d’una entrevista inicial.

També s’impartiran cursos de 25 hores a 5 punts de Catalunya (Lleida, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre i Barcelona), i es tractaran temes com la poda de fruiters, l’aplicació de bones pràctiques de recol·lecció o l’aplicació de fitosanitaris, entre d’altres assumptes.

En aquest sentit, des del Govern pressuposen que una part de les persones que se sumaran al programa vindran d’altres sectors professionals, després d’haver-se quedat a l’atur i no disposar de la formació adequada per a la seva inserció laboral en el sector agrari.

Paral·lelament, consideren que un altre dels col·lectius interessats podria ser el de les persones estrangeres amb dificultat d’accés al mercat laboral, les quals tenen experiència en treballs agrícoles i necessiten reciclar-se.

Col·laboració des del 2013

La col·laboració entre el Departament d’Empresa i Unió de Pagesos en aquest àmbit no és nova i, de fet, el conveni es remunta a l’any 2013. Des de llavors, s’han destinat 950.000 euros i s’han format al voltant de 2.500 persones per treballar en tasques que genera el sector agrari durant el període de recol·lecció.