La debilitat d’una batalla de noves elèctriques independents i l’aparició de rivals de pes amb ganes de créixer els està costant una sagnia a la seva cartera de clients a les grans companyies elèctriques. Els grans grups energètics pateixen pèrdues netes de contractes de subministrament en un mercat en l’espanyol que, a més, va guanyant grandària.

Iberdrola, Endesa i Naturgy, les tres principals elèctriques, han perdut gairebé dos milions de clients de llum en els últims cinc anys. La cartera conjunta de clients dels tres gegants del sector han passat des dels 25,64 milions d’usuaris al final de 2016 fins als 23,68 milions al tancament del tercer trimestre d’enguany, segons les dades dels registres de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i les xifres facilitades per les companyies en els seus últims resultats trimestrals.

Es tracta d’un descens en concret d,1,96 milions de clients entre les tres companyies en un lustre. Malgrat la pèrdua contínua de consumidors en els últims exercicis, Iberdrola, Endesa i Naturgy continuen controlant un 80% de tots els consumidors elèctrics espanyols, sumant tant les llars que tenen contractada la tarifa regulada (el denominat com a PVPC) com els clients amb tarifes del mercat lliure.

En aquest període, Endesa és la que pateix una major caiguda de la seva cartera de clients, amb 1,1 milions de clients menys (amb descensos tant entre les llars amb PVPC com en mercat lliure), i tenia al setembre 9,73 milions d’usuaris. Iberdrola es deixa més de 300.000 clients en un lustre, compensant la caiguda en tarifa regulada amb un augment de la cartera de clients amb tarifes lliures, fins a un total de 9,95 milions de consumidors al setembre. Naturgy, per part seva, perd 590.000 contractes amb descensos en tots dos segments, i es queda en 4 milions d’usuaris.

L’entrada de nous actors ha sacsejat en els últims anys el mercat elèctric espanyol. El desembarcament de petrolieres reconvertides en grups multienergia està aconseguint ajudar a pujar a elèctriques l’expansió de les quals semblava estancada. Repsol va anunciar la compra d’actius de Viesgo al juny de 2018 i va tancar l’any passat superant els 916.000 contractes de llum, segons les dades de la CNMC. A més de les grans, hi ha un altre batalló de petites energètiques en el mercat de la llum. Al tancament de 2020, hi havia a Espanya un total de 314 comercialitzadores elèctriques, segons la CNMC.