El preu dels carburants ha arrencat l'any posant fi a la tendència baixista amb què va acomiadar el 2021, que el va portar a encadenar cinc caigudes consecutives en la recta final de l'exercici, després d'encarir-se un 0,2% la primera setmana de 2022.

En concret, el preu mitjà de la gasolina ha remuntat aquest inici d'any fins als 1,479 euros, la qual cosa suposa un increment del 0,2% respecte als 1,476 euros del passat 20 de desembre, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollits per Europa Press.

Per altra banda, el preu mitjà del litre de gasoil s'ha situat aquesta setmana en els 1,347 euros, remuntant també un 0,22% enfront dels 1,344 euros de la setmana prèvia a Nadal, l'última amb dades del butlletí l'any 2021.

Així, el preu dels carburants talla l'espiral baixista en la qual havia entrat des de finals de novembre i que va portar a gasolina i gasoil a allunyar-se dels nivells que li havien situat a les portes dels seus màxims històrics.

Amb aquesta nova pujada, omplir el dipòsit aquesta setmana és un 23,3% més car que en l'inici de l'any passat per al cas de la gasolina i un 24,14% superior en el cas del gasoil.

Omplir el dipòsit, fins a 15 euros més car

Així, omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara al voltant de 81,3 euros, uns 15,5 euros més que fa un any, mentre que en el cas de repostar amb gasoil ascendeix a gairebé 74 euros, uns 14,4 euros més que en la primera setmana de 2021.

Malgrat aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,609 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,669 euros. En el cas del dièsel ocorre una cosa similar, ja que el preu a la UE és d'1,489 i d'1,520 en la zona euro.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.