El Consell de Ministres té previst aprovar avui un real decret que permetrà que l’Estat, a través del FROB, prengui el control de la Sareb, el banc dolent creat el 2012 que va rebre els actius immobiliaris tòxics de les caixes d’estalvi rescatades en l’anterior crisi. Com es va avançar el desembre passat, l’Executiu donarà llum verda a un canvi legal que permetrà a l’Estat tenir majoria en l’accionariat de la companyia i serà un primer pas que es completarà «no gaire després» amb la sortida dels accionistes privat s i la seva nacionalització.

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va confirmar la notícia des de Brussel·les. «La previsió és que avui en el Consell de Ministres el que fem sigui adaptar formalment l’estructura de governança i l’estructura de capital i el funcionament de la Sareb al que ja és una realitat econòmica», va avançar ahir. «Es tracta únicament d’adaptar el règim jurídic i la governança a la realitat econòmica ja vigent. És un tema que arrosseguem i que respon a les decisions que va adoptar el Govern anterior en relació a la crisi financera», va defensar.

La mesura és conseqüència de la decisió del març passat d’Eurostat, l’oficina estadística comunitària, d’obligar a Espanya a incloure a l’empresa dins del sector públic a efectes comptables, la qual cosa va elevar el deute en 34.918,2 milions i el dèficit en 9.891 milions. Per tractar d’evitar aquest desenllaç, la Sareb va néixer en el 2012 amb una majoria d’accionistes privats per un imperatiu legal que ara s’eliminarà (el 54,1% dels seus títols està en mans d’empreses, fonamentalment bancs, i el 45,9% pertany a l’Estat). El principal problema és que les pèrdues multimilionàries que acumula la firma des de llavors (5.947 milions fins a juny) han volatilitzat els seus recursos propis, és a dir, els 4.800 milions de capital i deute subordinat que li van aportar aquests propietaris.

Malgrat tenir un inflat patrimoni negatiu (-9.292 milions al juny) que a una altra empresa li portaria a la fallida, la Sareb pot continuar operant gràcies a un canvi legal aprovat pel Govern al març de l’any passat. No obstant això, la companyia té encara pendent d’amortitzar 34.570,2 milions d’euros del deute avalat per l’Estat amb la qual va pagar a les entitats rescatades els actius immobiliaris que li van traspassar. El fet que ja no li quedin recursos propis amb què fer front a aquest deute en cas de no generar els ingressos necessaris per a amortitzar-la explica que Eurostat obligués a consolidar els seus comptes amb les de l’Estat, perquè aquest haurà de pagar aquest deute en cas que no pugui fer-ho la Sareb.

Aquesta és també la raó que el Govern ultimi la seva nacionalització: si l’Estat assumeix tot el risc és lògic que vulgui també tota la gestió per a tractar de minimitzar el cost de la companyia per a les arques públiques. D’aquesta manera, el primer pas és modificar, com farà el Govern, el Reial decret 1559/2012 que estableix que «en cap cas la participació pública podrà ser igual o superior al cinquanta per cent del capital de la societat».