La revolució energètica està de moda, però aquesta revolució pot planificar-se i dur-se a terme pels governs i les oligarquies de sempre o pot desplegar-se lliurement, capitanejada per un moviment social, fonamentada en les persones i definint un nou estàndard cultural.

La revolució energètica serà el relleu de les energies convencionals cap a les energies renovables.

El nou marc normatiu ha permès una explosió de l’ús de les energies renovables, especialment les instal·lacions fotovoltaiques. Fomentar la producció descentralitzada és el futur i la nostra aposta. Els grans consorcis energètics convencionals desitgen conservar el seu paper heretat de productors i subministradors de forma centralitzada d’aquí ve la seva defensa de la projecció i implementació de grans centrals de generació d’energia renovable, com per exemple el macro parc eòlic de la badia de Roses.

Fomentar una producció descentralitzada no només és el camí més ràpid sinó també l’econòmicament més eficient i socialment més atractiu.

L’autoconsum compartit i les comunitats energètiques en mans de la ciutadania són l’autèntica revolució de les teulades.

Les comunitats energètiques són grups de consumidors que s’uneixen per generar energia i compartir-la. Per tant, l’autoconsum compartit pot fer-se entre particulars, comunitats de veïns, empreses o institucions públiques. Aquestes comunitats obren l’oportunitat d’autoconsumir l’energia generada fins a 500 metres a la rodona, molt útil a les ciutats.

D’una instal·lació fotovoltaica compartida se’n poden beneficiar els veïns i també part de la comunitat amb l’energia generada que no s’aprofiti.

L’autoconsum compartit

L’alta durabilitat dels productes fotovoltaics, fa que sigui una inversió amb un retorn molt millor que molts productes bancaris i sense tants riscos. Tant si sou una comunitat de veïns com si esteu de lloguer és possible formar part d’una comunitat energètica.

Primer de tot, és necessari fer un estudi en profunditat de la situació, orientació i irradiació de la teulada on es farà la instal·lació i que la comunitat valori la seva viabilitat. Un cop fetes les verificacions prèvies, caldrà demanar permisos per començar a instal·lar. També caldrà gestionar la repartició de l’energia

entre els participants.

Un canvi necessari

«Vivim un espai de temps tan curt sobre aquest planeta, que cadascun dels nostres passos ha d’estar encaminat a construir més i més l’espai somiat de la utopia. Construïm-ho conjuntament: és l’única manera de fer-ho possible», Cèsar Manrique (1992).

Estem lligats a les necessitats econòmiques dels grans oligopolis i d’un mercat fluctuant injust, cada dia més sever, empobrint-nos a tots. Les eines estan a l’abast i fer-ho possible depèn de nosaltres. Què esperem per unir-nos pel canvi?

Xerrada informativa

El proper dimecres 16 de febrer a les 19.30 hores, Electrofluxe organitza una xerrada sobre l’autoconsum energètic i les comunitats compartides. Els interessats poden inscriure’s a la pàgina comunitatsenergètiques.cat.

Quins són els beneficis?

Són una eina clau en la transició cap a un nou model energètic:

  1. La gran aposta a la sostenibilitat amb l’abandonament de l’ús dels combustibles fòssils i les nuclears.
  2. La reducció del consum d’energia i de grans xarxes de transport i distribució.
  3. Les inversions en energia neta.
  4. El suport social per a les renovables.
  5. La lluita contra la pobresa energètica.
  6. El suport a l’economia local.