Espanya i Portugal porten temps treballant amb Brussel·les en la seva proposta conjunta per rebaixar el preu de l’electricitat al mercat majorista, que des del començament de la guerra està instal·lat en els 200 euros per megawatt-hora. El pla actual, que encara no s’ha enviat formalment a la Comissió Europea, passa per limitar el preu del gas a 30 euros per megawatt-hora (MWh), segons va revelar el diar lusità Publico i va confirmar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, des de Ponferrada, on es troba de visita d’alguns projectes de Transició Justa que s’estan realitzant en aquesta regió.

«Hem proposat el preu més barat del gas al qual entenem hauria de produir-se aquest ajust, 30 euros per megawatt-hora, però aquest serà un dels elements tècnics de la proposta que hem de discutir amb la Comissió Europea», ha assegurat la vicepresidenta, en declaracions als mitjans de comunicació. Actualment, el preu del gas se situa per sobre dels 100 euros per megawatt-hora. El seu preu mig històric és de 20 euros, però en l’últim any s’ha multiplicat per cinc, pujant en un 25% des de la invasió de Rússia a Ucraïna.

Per la forma en la qual està dissenyat el mercat elèctric europeu, el cost del gas determina en gran manera el preu de l’electricitat (en regir-se per un sistema marginalista pel qual l’última tecnologia que casa oferta i demanda marca el preu amb el qual es retribuiran totes). Així, el 7 de març d’enguany, el mercat ibèric de gas va registrar el rècord al tancament del producte amb lliurament l’endemà de 214,36 euros per megawatt-hora, deu vegades superior a la mitjana del gas natural des de l’entrada en funcionament d’aquest mercat. Un dia més tard, el 8 de març, el preu de l’electricitat al mercat majorista va registrar el seu preu més alt fins avui, 544,98 euros per megawatt-hora.

Preu màxim de l’electricitat

A falta de conèixer els detalls concrets de la proposta hispano-lusitana, aquesta referència de 30 euros per megawatt-hora per al gas que proposen Espanya i Portugal, amb l’actual mecanisme de formació de preus, podria derivar en un preu màxim de l’electricitat al mercat majorista de prop de de 100 euros per megawatt-hora. No obstant això, la vicepresidenta ha explicat que el document no és més que el principi del treball amb la Comissió, així que va demanar«tranquil·litat i paciència». «És un document previ que respon a les línies mestres que havíem treballat amb antelació», ha afegit.

Una d’aquestes línies que han acordat tots dos països és «introduir un sistema de doble cassació, una perquè les exportacions d’electricitat siguin retribuïdes al preu que correspondria en absència d’un mecanisme d’ajustament, i una segona cassació, on s’introdueix l’ajust i el pagament per sobre del cost del gas és assignat automàticament en aquest marge que queda de tecnologies molt més barates fins al preu que ha estat retribuït el gas a primera instància», va explicar Ribera.

Aquesta xifra de 30 euros per megawatt-hora va ser plantejada fa uns dies per Unides Podem com la seva preferida. Des del Ministeri per a la Transició Ecològica sempre s’ha defensat que l’objectiu era aconseguir el «preu més baix possible».