La brutal escalada de la inflació està provocant una pujada de tipus que afavoreix els ingressos dels bancs i el sector s’ha compromès a instàncies del Govern a no empènyer a l’exclusió financera a la gent gran i les zones rurals. Malgrat això, el Banc d’Espanya va tornar a insistir ahir a les entitats financeres que han de continuar reduint els seus costos després dels ajustos de sucursals i plantilles sense precedents que realitzen des de 2008. Això sí, sense abandonar als col·lectius més vulnerables.

«No podem deixar-los enrere. Una altra cosa diferent és que no puguem dir-los als bancs que no tanquin oficines i no redueixin plantilla. No podem fer-ho perquè estaríem matant el negoci bancari. El que han de fer és acoblar el pas, com feien abans de la pandèmia, en el procés digital i l’ajustament de l’estructura física sense que es produeixi exclusió, amb mesures concretes», va mantenir Mercedes Olano, directora general de supervisió, durant la presentació de la Memòria de Supervisió de 2021.

Pujada de tipus

L’organisme governat per Pablo Hernández de Cos ha argumentat que, encara que la pujada de tipus millora els ingressos dels bancs, també els pot provocar pèrdues si es produeix de manera abrupta via un increment dels impagaments per les majors dificultats dels clients per a fer front als seus deutes, així com per la pèrdua de valor de les carteres de deute públic. A més, va advertir, està per veure l’efecte de la invasió d’Ucraïna en l’economia espanyola, que per si mateix també provocarà un augment de la morositat fins a un nivell que no s’atreveix a quantificar (encara que en principi «podria ser manejable»).

Però més enllà d’aquestes incerteses conjunturals, va continuar Olano, les entitats han de continuar reduint la seva xarxa física per la digitalització dels serveis que exigeixen la majoria dels seus clients i per a poder competir amb les signatures purament tecnològiques. «Hauran de reduir les seves estructures físiques i augmentar les tecnològiques amb noves inversions que també suposen costos».