Les protestes per l’indiscriminat apilament de cables en les façanes dels habitatges o penjats de l’aire, en els centres històrics de les ciutats o als pobles més bonics d’Espanya, han anat en augment durant els últims anys i el Govern i el Congrés han pres nota.

La nova llei de telecomunicacions, l’aprovació de les quals en la Cambra està prevista per a finals de mes, inclou un article destinat a treure aquests nusos de cables i les seves denses canalitzacions. Malgrat això, els grups parlamentaris han acordat una esmena per a reforçar el propòsit.

Fonts parlamentàries presents en la negociació dels retocs finals de la norma informen que la redacció final de l’article esmentat, el 49.8, incorporarà deu paraules que són essencials per a precipitar la mort dels embolics de cables a les parets exteriors dels edificis o que es creuen de costat a costat dels carrers dels centres històrics de ciutats com Còrdova o Granada, per posar dos exemples, encara que n’hi ha molts més. Aquestes deu paraules són: «(...) havent d’adoptar les mesures oportunes per a minimitzar l’impacte visual».

Així mateix, en el paràgraf següent, la majoria ha optat per destacar la necessitat de protegir el patrimoni artístic i cultural dels atacs d’aquestes hordes aèries de cables de fibra.

Per a harmonitzar l’escut en tota Espanya, els legisladors han estès el blindatge als conjunts que comptin amb la categoria de «bé d’interès cultural declarada per les administracions competents». El blindatge de tals conjunts arquitectònics-artístics-culturals ja era una petició de la UNESCO.