La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha defensat aquesta setmana la conveniència que Catalunya compti amb una «mutualitat de país», que cobreixi els riscos dels productors alimentaris catalans i que s'ajusti a les característiques del territori català.

En una entrevista al programa «Els Matins», de TV3, la consellera va plantejar aquesta opció com a alternativa a Agroseguro, l'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries Combinades.

La consellera va explicar que «moltes persones» es quedaran fora de les compensacions d’Agroseguro per la gelada històrica que va afectar recentment a zones de Catalunya com Lleida i Tarragona perquè, o bé van haver d'usar l'assegurança per cobrir incidències climatològiques de l'any passat, o bé perquè van renunciar a disposar d'assegurança perquè no els sortia a compte.

«La devastació ha estat extrema», va alertar la consellera, que va lamentar que «no hi ha cobertures en les assegurances que s’adeqüin ni al canvi climàtic ni a les característiques de cadascun dels territoris», el que aboca als agricultors a una «inseguretat abismal» davant les inclemències meteorològiques.

«Jo personalment penso que hauríem de ser valents i treballar per fer una mutualitat de país, perquè no sé si tirarem endavant», va afegir la consellera, que va defensar una assegurança agrària adaptada a les necessitats dels agricultors catalans i canviar el model actual «de dalt a baix».

Mentre, no obstant això, Jordà va defensat «batallar» davant Agroseguro perquè cobreixi cada vegada més incidències, perquè no mantingui l'agricultor en un estat d'inseguretat permanent i perquè els peritatges s'ajustin a la realitat dels danys causats.

Gelada catastròfica

En el cas de Catalunya, la gelada de principis d'aquest mes, que va durar diversos dies, amb temperatures nocturnes per sota dels sis graus sota zero, va provocar greus danys a zones de fruiteres de les comarques del Segrià, Garrigues, Noguera i Urgell, així com a la zona frutícola de Tarragona.

Agroseguro va xifrar les indemnitzacions que haurà d'abonar a Catalunya per aquestes gelades en 59 milions, si bé el sindicat d'Unió de Pagesos ha estimat en més de 450 milions els danys d'aquestes gelades per al sector de la fruita dolça i en més de 28 milions per a les finques de fruita seca.

D'altra banda, Jordà va explicar que aquestes gelades han malbaratat la campanya de la fruita, que ha destacat que dona feina a unes 70.000 persones a Lleida.

La consellera va garantir que el Govern «farà el que faci falta» per ajudar als agricultors i, d'entrada, va garantir que les cooperatives i les empreses d'arbres fruiters podran presentar ERO temporals per força major.

D'altra banda, la consellera va assegurar que Catalunya importa el 20% dels cereals que consumeix, i que el 35% del blat de moro el rep d'Ucraïna i més del 30% del sègol de Rússia.

Encara que Jordà va garantir que aquest any no hi haurà problemes de proveïment, va alertar que la guerra està impedint conrear, de manera que va donar per descomptat que la situació pot agreujar-se l'any que ve, si bé va recordar que el govern central ha permès rebre més cereal de països com Argentina. En paral·lel, el departament destinarà 3 euros a la convocatòria 2022 d’ajuts a les dejeccions ramaderes.