El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista descendirà aquest dimecres un 24,01% fins als 85,19 euros per megawatt hora (€/MWh), el seu preu més baix des de principi d'any.

Segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat, el preu mitjà se situarà així per sota de la barrera dels 100 €/MWh per primera vegada des del 27 de desembre i registrarà el seu valor més baix des del 31 d'octubre, quan es va negociar a 79 €/MWh de mitjana.

A més, el preu mitjà de l'electricitat d'aquest dimecres serà un 84,36% inferior al que es va registrar el passat 8 de març, quan l'electricitat va aconseguir els 544,98 €/MWh, el seu màxim fins avui, motivat per l'alça dels preus del gas després de l'inici de la invasió russa sobre Ucraïna.

El gas puja

A més, el preu del gas natural en el mercat europeu puja més d'un 5% aquest dimarts, però roman per sota dels 100 euros el megawatt hora (MWh), una cota que ha superat pràcticament tot el mes de març.

Segons les dades de mercat consultades per Efe, el gas TTF per a lliurament a l'abril en el mercat holandès puja un 5,2% després del migdia, fins als 95 euros el MWh, respecte al preu de tancament que es va fixar ahir (87 euros el MWh), quan no va haver-hi negociació per ser festiu.

En la setmana el gas cau un 7,87% i un 55,18% respecte al màxim històric que va aconseguir el passat 7 de març, quan va tancar en 212 euros el MWh (encara que en la negociació va arribar a sobrepassar els 300 euros), després de conèixer-se que la UE remenava un embargament als hidrocarburs russos.

Rússia és el principal subministrador de gas d'Europa, per la qual cosa des que va començar la guerra la incertesa sobre si finalment la UE aplicarà sancions al gas i petroli rus ha impulsat l'escalada de preus d'aquesta matèria primera.

Malgrat no superar els 100 euros el MWh, el gas continua molt car per a un període com la primavera, quan la demanda cau a Europa pel final de l'hivern, i gairebé multiplica per cinc el preu de fa un any, quan va costar 20,76 euros el MWh.

Aquesta pujada del gas és la causa de l'increment de preu en els mercats majoristes d'electricitat d'Europa.