L'empresa gironina Metalquimia, que dissenya i fabrica maquinària per a la producció de productes càrnics o de base proteica, ha invertit 2,5 milions d'euros en una nova planta a la localitat de Palol de Revardit que compta amb una superfície de 5.000 metres quadrats.

La nova fàbrica està concebuda per a l'elaboració de productes alimentaris a partir de proteïnes alternatives, que busquen imitar el sabor de la carn o el peix.

El president executiu de la companyia, Josep Lagares, ha inaugurat la nau acompanyat pels consellers Jordi Puigneró i Gemma Geis i ha explicat que, fa set anys, ell i el seu equip van realitzar una prospecció de futur i van ser conscients de la necessitat d'afrontar les transformacions ecològica, digital i proteica.

"Des d'aleshores, vam començar a treballar per desenvolupar tecnologies que donessin resposta al gran repte d'alimentar la població mundial en els propers anys", ha afegit.

L'empresa es va posar en contacte amb líders mundials en el procés de les proteïnes alternatives per desenvolupar noves tecnologies que Josep Lagares ha qualificat de "disruptives", perquè "no són fàcils d'imaginar ni d'implementar".

Lagares ha destacat també que aquests avanços arriben "en uns moments globals complicats" i "en un món de recursos finits en què el més preuat és la imaginació".

Conscient d'estar "al davant un d'aquells moments únics de la història", segons el president executiu de Metalquimia, la nova planta se centrarà en el muntatge d'equips desenvolupats per elaborar aquests productes alimentaris a partir de proteïnes alternatives.

Dues tecnologies desenvolupades per aquesta empresa, que les presentarà en la fira mundial de referència del sector del 14 al 19 de maig, permetran cuinar i humidificar aquest tipus de productes alimentaris en pocs segons, optimitzar textures i minimitzar pèrdues de gust i d'olor.

També desenvolupar, cuinar i fornejar aliments preparats per al seu consum o fins i tot assecar aperitius de carn amb opció de combinar les diferents possibilitats per desenvolupar noves idees a partir de proteïnes alternatives, també producció destinada a mascotes.

El conseller i vicepresident català Jordi Puigneró ha recordat que la inauguració de la nova planta coincideix amb el 50 aniversari de Metalquimia i ha posat el focus en aquesta aposta per la transformació tecnològica amb atenció a reptes com el canvi climàtic.

Gemma Geis ha elogiat també la vocació innovadora de la companyia i ha anunciat que formarà part d'un grup de recerca impulsat per la Generalitat.