El president francès, Emmanuel Macron, i la ultradretana Marine Le Pen van dedicar el penúltim dia de la campanya presidencial a buscar vots en territoris propicis per marcar les diferències a favor seu. El candidat centrista es va desplaçar a Saint-Denis. En aquesta localitat emblemàtica de la banlieue, al nord de París, va aconseguir només el 16% dels vots a la primera volta (pel 27% al conjunt del país). Però en la segona volta podria beneficiar-se de la por que genera l’extrema dreta. En canvi, la líder de la Reagrupació Nacional (RN) va celebrar el seu darrer míting a Arras, una localitat mitjana del nord de França.

«Demanem a tots els francesos que facin un cordó sanitari contra Emmanuel Macron», va dir Le Pen davant uns 4.000 simpatitzants al saló de congressos Artois Expo. La franja septentrional del territori francès, durament afectada per la desindustrialització, representa un dels feus històrics del lepenisme. Ella va ser la més votada el 10 d’abril en tots els seus departaments, amb l’única excepció de la moderada Alsàcia. Amb la mirada posada en la segona volta de diumenge, espera un gran èxit electoral als territoris de l’anomenada «França perifèrica», el concepte (segurament massa simplista) formulat pel geògraf Christophe Guilly que distingeix entre unes grans ciutats pròsperes i la resta de territoris en dificultats.

Le Pen confia en la França dels Armilles Grogues -fragmentada en la primera volta entre l’abstenció, el vot a l’extrema dreta i al socioecologista Jean-Luc Mélenchon (22% dels vots)- per culminar amb èxit el seu referèndum contra el president, molt criticat per una part considerable de les categories modestes.

Tot i que Le Pen confia en la rebel·lia francesa per donar la sorpresa diumenge, els sondejos donen una tendència oposada: Macron està ampliant el seu avantatge sobre la candidata ultradretana.