El nombre de turismes matriculats a Catalunya ha arribat a les 8.324 unitats a l'abril, un 13% menys que el mateix mes del 2021 per la crisi provocada per l'escassetat de microxips necessaris per a fabricar els vehicles i la incertesa econòmica per la guerra d'Ucraïna, segons les dades publicades per la patronal Anfac aquest dilluns. La xifra situa Catalunya com la segona comunitat amb més unitats venudes a l'Estat després de Madrid, que ha registrat 31.272 vehicles matriculats, el que suposa un descens del 16,5% en comparació amb l'any anterior. Al conjunt de l'Estat les matriculacions de turismes i tot terrenys han baixat un 12,1% (69.111) respecte al mateix mes de l'any passat.

D'acord amb les dades de la patronal de fabricants de vehicles, durant els quatre primers mesos de l'any s'han matriculat un total de 31.190 vehicles a Catalunya, xifra que representa un descens del 10,78% respecte a l'any anterior.

"La lenta entrada de vehicles als punts de venda, causada per la crisi de microxips i una demanda cada vegada més condicionada per la incertesa econòmica estan dificultant la recuperació", ha apuntat la directora de l'àrea d'economia i logística d'Anfac, Aránzazu Mur.

En la mateixa línia, el director de comunicació de Faconauto, Raúl Morales, assenyala que la Setmana Santa ha deixat menys dies de venda a l'abril, fet que ha "intensificat les males dades de matriculació que s'arrosseguen del primer trimestre". "Les sensacions no són bones, perquè a més de la falta d'oferta, ja que continua sense haver-hi estoc suficient, a l'abril s'ha vist clarament també una falta de demanda", subratlla.

Les matriculacions de vehicles comercials lleugers han patit un fort retrocés de 41%, sobretot en el segment de furgonetes (-55,1%). Pel que fa als vehicles industrials i autobusos, s'han incrementat un 8,6%, impulsat per l'increment del 80,5% que han registrat els autocars.

A Catalunya s'han venut un 26,23% menys de cotxes de gasolina, amb 3.751 vehicles venuts, i un 37,14% menys de dièsel, amb 858 cotxes. Les matriculacions en vehicles de la resta de combustibles, on s'hi inclouen elèctrics i híbrids han augmentat un 19,03% fins a les 3.715 unitats.

Les dades publicades per ANFAC constaten un increment en les matriculacions de turismes elèctrics, híbrids i de gas. En aquesta tipologia s'han incrementat les vendes en un 8,9% respecte de l'abril del 2021. S'han entregat fins a 27.702 unitats. Des de l'inici de l'any, una de cada deu vendes del mes han estat de vehicles d'emissions zero o baixes.

Ara bé, mentre que han augmentat les vendes de vehicles elèctrics purs (un 23%) i d'híbrids (42,6%), han disminuït les matriculacions de vehicles de gas, amb una caiguda del 20,2%.