La Comissió Europea va obrir al juny de 2020 una recerca formal sobre possibles abusos monopolístics d’Apple en relació al seu serveis de pagaments Apple Pay als dispositius iOS. Gairebé dos anys després els serveis de la competència comunitaris han enviat un plec de càrrecs a la companyia en la qual conclouen que la multinacional de la poma abusa de la seva posició dominant en impedir als seus competidors accedir a la tecnologia estàndard per realitzar pagaments sense contacte a les botigues a través de la comunicació de camp pròxim (NFC).

«Tenim indicis que Apple ha restringit l’accés de tercers a la tecnologia clau necessària per a desenvolupar solucions rivals de moneders electrònics en els dispositius Apple. A títol preliminar considerem que Apple podria haver restringit la competència en benefici d’Apple Pay, la seva solució patentada. De confirmar-se, aquesta conducta seria il·legal d’acord amb les nostres normes de la competència», va avisar la vicepresidenta i responsable de competència, Margrethe Vestager, que va eludir pronunciar-se sobre l’import de la multa que podria imposar Brussel·les de confirmar-se les acusacions.

Segons va explicar, encara que el gegant informàtic justifica les restriccions per motius de seguretat, la recerca fins avui «no ha revelat cap prova que anotació a aquest major risc de seguretat. Per contra, les proves que obren en el nostre expedient indiquen que la conducta d’Apple no pot justificar-se per motius de seguretat», va afegir.

Botigues i internet

Apple Pay és la solució de moneder mòbil pròpia d’Apple per a iPhones i iPads, que s’utilitza per a realitzar pagaments mòbils tant en botigues físiques com en internet. Els iPhones, iPads i el programari d’Apple formen, segons Brussel·les, un «ecosistema tancat» en el qual el gegant informàtic controla tots els aspectes de l’experiència de l’usuari.