Catalunya va tancar l'abril amb 3.408.333 persones afiliades a la Seguretat Social, un 5,1% més que el mateix període de l'any passat. Segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el nombre d'afiliats va créixer a totes les comarques, amb la Selva (+12%) i el Tarragonès (+9,9%) al capdavant, seguides de l'Aran (+9,1%), l'Alt Empordà (+8,8%) i el Baix Camp (+8,6%). En comparació amb el març, la xifra d'afiliats va incrementar-se un 1,5% al conjunt de Catalunya i acumula tres mesos consecutius amb creixement d'afiliats. Per grups d'edat, el nombre d'afiliats de menys de 30 anys és el que més va augmentar (+13,2%).

La variació mensual per comarques va ser negativa només en quatre territoris i l'Aran, que, de fet, va ser on més va baixar el nombre d'afiliats en termes intermensuals (-14,5%).

Les dades de l'Idescat posen de manifest que l'augment de l'afiliació va ser més elevat en el cas de les dones que en el dels homes. Durant l'abril, Catalunya va guanyar 86.139 afiliades en termes interanuals (+5,7%), una xifra superior als 80.006 homes afiliats (+4,6%).

Per grups d'edat, destaca el nombre d'afiliats de menys de 30 anys, que van augmentar percentualment a totes les comarques, encapçalades per la Selva (+23,5%) i l'Alt Empordà (+23%). En canvi, el grup de 30 a 44 anys va registrar disminucions a 20 comarques.

L'Idescat també destaca la millora en el nombre d'afiliats estrangers (+13,2%), que va ser més intents que el d'afiliats de nacionalitat espanyola (+3,7%) al conjunt de Catalunya i en totes les comarques. Ara bé, la xifra d'afiliats estrangers durant l'últim any se situa en els 62.957, mentre que els afiliats de nacionalitat espanyola són 103.188.

Per tipologia de contractes, la proporció més alta d'afiliacions a jornada parcial va ser a la Cerdanya mentre que en contracte temporals l'Alta Ribagorça i l'Aran van encapçalar el rànquing.

Els serveis continuen incrementant afiliacions a totes les comarques

Quant als sectors, els serveis són l'única activitat econòmica que va continuar incrementant afiliacions a totes les comarques. En concret, el sector serveis va guanyar 167.306 afiliats a l'abril en termes interanuals, el que suposa un augment del 6,3%. En termes absoluts l'Idescat subratlla el creixement del Barcelonès (+47.213) i el Baix Llobregat (13.433).

En el cas del sector industrial, la millora va ser del 2,6% (+12.229) i segueix pràcticament la mateixa tendència que al març. La construcció va incrementar-se en 6.762 afiliacions, el que suposa un augment del 3,2% interanual.

De nou, l'agricultura va tornar a ser el sector que va reduir el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social (-1.715), fet que representa una disminució del 3,1% interanual. Així mateix, 31 de les 42 comarques han perdut afiliats del sector de l'agricultura.