Diari de Girona

Diari de Girona

El Govern reforça el pla de xoc per reduir les destrosses dels senglars

Les altes densitats d’aquests mamífers provoquen danys a l’agricultura, la ramaderia i la biodiversitat, així com accidents de trànsit

Una senyal de batuda del senglar, en una imatge d’arxiu. | DIARIDE GIRONA

El Govern va aprovar dimarts un programa temporal de reforç per implementar el Pla de xoc que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025. Aquest pla pretén reduir amb un ampli ventall d’actuacions les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, per assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels ecosistemes i amb les activitats humanes. Algunes de les accions són l’aprovació dels decrets de control de danys i seguretat i de la carn de caça, la llei de caça, cartografia de les zones d’actuació, creació de la figura de caçador expert i suport a les empreses de carn de caça.

El programa dota de recursos econòmics per poder avançar de manera urgent en la reducció dels danys i augmentar el control sanitari i treballarà molt especialment en la prevenció i en la disminució de l’accés a l’aliment d’aquesta espècie, promoure les actuacions dels caçadors i disposar de més mitjans humans. És una resposta operativa concreta i urgent per fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit els senglars al país, i prevenir i controlar de manera eficient i sostenible els riscos i danys que generen.

L’evolució de les poblacions cinegètiques de senglars causen greus afectacions al sector primari, ja que incrementen considerablement les pèrdues pels danys produïts a l’agricultura i a les pastures ramaderes. D’altra banda, el senglar és responsable de gran part dels accidents de trànsit i d’atacs directes a persones, i també d’afectacions a la biodiversitat i hàbitats d’interès comunitari i infraestructures. La durada d’aquest programa és de tres anys i va de l’1 de juny de 2022 i fins al 31 de maig de 2025 i servirà per controlar i reduir el nivell poblacional de senglars a Catalunya portant a terme actuacions de prevenció i control.

Compartir l'article

stats