Diari de Girona

Diari de Girona

Les targetes de crèdit afronten el futur amb canvis

La tecnologia biomètrica permetrà usar el cos per verificar pagaments i confirmar operacions

Un home realitza un pagament amb targeta en una fotografia d’arxiu. | TWITTER

Encara que l’auge dels pagaments a través dels smartphones i altres wearables ha permès deixar-les a casa en un lloc segur, seguim portant les targetes de crèdit amb nosaltres a tot arreu. Ara canviaran el format i deixaran de ser tal com les coneixem des de la dècada dels anys 60 del segle passat.

La principal novetat és que les xarxes de pagaments eliminaran la banda magnètica tradicional com a mètode de pagament, una mesura que arribarà a tots els països europeus l’any 2024 i estarà implantada a nivell mundial abans del 2033. En aquest sentit, cap targeta en circulació haurà de portar la banda fosca aquell any.

A Espanya, MasterCard és la primera xarxa de pagaments a treure el codi que identifica les targetes i començarà a fer-ho aquest 2022. D’aquesta manera, els diners de plàstic funcionaran a través de xips i dels pagaments sense fil.

Aquests marges de temps tan amplis tenen com a objectiu adaptar-se als nous temps. O, més ben dit, a les noves tecnologies. D’aquesta manera, les empreses deixaran enrere la banda magnètica per implementar el processament de targetes amb xip i amb contactes.

Als Estats Units i al Canadà, la mesura anirà més lenta: l’eliminació de la banda magnètica no serà el 2024, sinó el 2027, quan els bancs no estaran obligats a emetre-les amb aquesta tecnologia. Per al 2029, Mastercard no fabricarà noves cartolines amb banda fosca, ni de dèbit ni de crèdit. En canvi, l’objectiu per al 2033 és el mateix que tenen els països europeus.

Els experts indiquen cap a on evolucionaran els mètodes de pagament. Òbviament, hi continuaran havent targetes de crèdit, però no amb el format que tenen actualment. A través de la tecnologia biomètrica es podrà fer servir el cos humà per pagar. En concret, la petjada dactilar dels usuaris estarà unida a un xip electrònic per confirmar la identitat del titular del compte bancari per, així, verificar pagaments i confirmar operacions.

Més seguretat

Aquesta tecnologia no només aportarà més seguretat a les transaccions, sinó que evitarà fraus i robatoris, expliquen els experts, que recorden que hi ha targetes que funcionen només per contacte, sense firma ni pin, depenent de les quantitats.

La banda magnètica va ser creada pel gegant IBM. Abans de la seva arribada, els comerciants havien d’anotar a mà la informació de la targeta de cada client que realitzava un pagament. Més tard, es van utilitzar màquines d’impressió per registrar aquesta informació en paper carbó, les conegudes com a trencaclosques o bacaladores, les conegudes knuckle-buster en anglès.

Després va arribar el xip, que crea un codi de transacció únic que, alhora, és validat pel banc per garantir l’autenticitat de la targeta. Als 90 es va introduir la norma estàndard d’interoperabilitat EMV, que actualment es fa servir en el 86% de transaccions presencials a tot el món, segons Mastercard.

Compartir l'article

stats