El president del Govern, Pedro Sánchez, participarà a la localitat suïssa de Davos en diversos actes al llarg del dilluns, el dimarts i el dimecres de la setmana vinent, en els quals s’entrevsitarà amb quatre grans tecnològiques dedicades a la fabricació dels microxips.

Des del punt de vista econòmic, el principal objectiu concret que s’ha marcat el president és projectar les oportunitats d’Espanya com a focus d’inversió en projectes relacionats amb el disseny i la fabricació d’aquests components. Aquest mateix dimarts el Consell de Ministres preveu aprovar el projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) sobre semiconductors (microxips), que preveu mobilitzar una inversió pública de 11.000 milions amb càrrec als fons europeus «Next Generation EU» sobre la qual palanquejar una inversió privada encara major.

Per a avançar en això, el president ha concertat sengles entrevistes a Davos amb els primers executius de les multinacionals estatunidenques Intel, Pat Gelsinger; Qualcomm, Cristiano Amon; Micron, Sanjay Mehrotra i Cisco, Chuck Robbins. A més, segons fonts de la Moncloa, el president serà el convidat principal d’un sopar organitzat per Qualcomm.

Sense neu i sense Rússia

Sense neu i sense la presència de Rússia, el Fòrum Econòmic Mundial (WEF, en anglès) celebrarà la seva tradicional cimera anual a la petita localitat suïssa, que enguany serà per primera vegada a la primavera, i no al gener, perquè l’avenç de la variant òmicron de la Covid a principi d’any va aconsellar la seva demora fins a maig. Sense cap dubte, la guerra a Ucraïna i els seus efectes sobre l’economia mundial, la societat i la seguretat alimentària s’ha convertit en l’eix fonamental de la cimera.