El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts a l'oferta pública d'ocupació (OPE) de l'exercici 2022. Un total de 29.578 places pactades amb els sindicats per a l'Administració General de l'Estat, que sumant les del personal de justícia i forces i cossos de seguretat de l'Estat eleven el número global a 44.787 places. D'aquestes, 21.087 seran de nou ingrés, 11.033 de promoció interna i les 10.636 restants d'estabilització d'interins. "És la major oferta de la història que reflecteix la voluntat d'aquest executiu perquè les administracions públiques tinguin el material necessari i un personal suficient i qualificat", ha declarat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en roda de premsa.

El govern espanyol aspira a nodrir de sàvia nova a l'administració de l'Estat i revertir la dinàmica de pèrdua d'efectius després d'una dècada d'austeritat, retallades i pobra inversió en noves places. Montero ha destacat que des que Pedro Sánchez és president, prenent com a referència el seu primer mandat el 2018 s'han convocat un total de 143.869 places, el doble que en els dos mandats previs de Mariano Rajoy. La mitjana d'edat en l'administració general és elevada i els sindicats alerten que el 60% de la plantilla es jubilarà en la dècada vinent, per la qual cosa exigeixen agilitar les oposicions per evitar problemes en el relleu generacional.

L'oferta pública d'ocupació aprovada aquest dimarts al Consell de Ministres es divideix en tres cossos administratius i dins d'aquests cossos hi ha unes places per a l'ingrés lliure i altres per a la promoció interna. Després hi ha una tercera tongada per a places d'estabilització d'interins, però sobre aquesta no ha donat més detalls la titular de Funció Pública aquest dimarts després del Consell de Ministres.

Així queden repartides les places de la OPE 2022.

Administració general de l'Estat: 30.163 places

L'administració general de l'Estat (AGE) publicarà aquest 2022 un total de 30.163 places, la majoria de les quals seran d'ingrés lliure. Concretament, un total de 15.800 places, mentre que per a la promoció interna s'assignaran un total de 9.591 places i per a l'estabilització d'interins es publicitaran unes altres 4.692 places. Aquest reforç anirà destinat a reforçar les plantilles de la Tresoreria de la Seguretat Social, el SEPE o els ens ministerials, encara que de moment no està publicitat un desglossament per instàncies i cossos.

Cossos i forces de seguretat: 4.992 places

Els cossos i forces de seguretat de l'Estat es veuran reforçats amb la convocatòria aquest 2022 de 4.992 places. Els organismes de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tindran un ingrés lliure de 4.342 ocupacions, a més de 650 places més de promoció interna.

Administració de justícia: 7.682 places

L'administració de justícia serà un altre dels organismes reforçats, amb una convocatòria de 7.682 places. D'aquestes, un total de 945 seran d'ingrés lliure, unes altres 792 de promoció interna i un total de 5.945 per a l'estabilització d'interins.