Diari de Girona

Diari de Girona

Reclamen no perdre més terreny agrícola per instal·lar-hi plaques solars

Economistes i enginyers agrònoms avisen en un document de la baixa autosuficiència alimentària de Catalunya i lamenten una manca de previsió

Un tècnic instal·lant plaques fotovoltaiques, en una imatge d’arxiu. | ACN

El Col·legi d’Economistes de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers Agrònoms, entre d’altres, han subscrit un manifest conjunt en què reclamen no perdre més superfície agrícola per a la instal·lació d’energia fotovoltaica i lamenten la «manca de previsió, planificació i capacitat» de les administracions públiques per fer front a la transició energètica. Segons alerten, si continua aquesta tendència Catalunya veurà com augmenta la seva dependència alimentària.

«No estem parlant d’un problema de la pagesia, estem parlant d’un tema estratègic de país, del proveïment crític d’aliments en un país amb baixa autosuficiència alimentària», argumenten.

En el manifest, els entitats asseguren que comparteixen l’objectiu d’avançar cap a la transformació energètica com a resposta al canvi climàtic i que l’assumeix com a «prioritari» des de fa molts anys.

No obstant això, constaten que «Catalunya ha actuat amb molt endarreriment» i recorden que és el territori de l’Estat amb menys desenvolupament de les energies renovables.

«Ara s’ha evidenciat aquesta disfunció i es vol corregir de forma precipitada», lamenta el text, que afegeix que es fa en detriment de la producció d’aliments i que, en definitiva, també suposa una «desconsideració pels valors de l’activitat agrària».

El text –signat per la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de Catalunya, ICEA (Institució Catalana d’Estudis Agraris) i IPCENA-EdC (Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural)- reitera que Catalunya té una dependència «molt elevada» i que això es tradueix en un grau de cobertura inferior al 50%, és a dir, «es produeix la meitat del que es consumeix», puntualitza.

Compartir l'article

stats