Diari de Girona

Diari de Girona

El nombre de cooperatives es dispara a Girona durant el 2021

L’increment de societats d’aquest tipus és el més elevat dels darrers deu anys a la província

Dues persones treballant a La Fageda, una de les cooperatives més consolidades de Girona

El nombre de cooperatives va experimentar l’any passat un creixement més elevat del que és habitual a les comarques gironines. Les dades de l’Observatori de Treball de la Generalitat demostren que durant el 2021 es van constituir 283 societats amb aquest règim, 19 més que el 2020 i 18 més que abans de la pandèmia. És l’increment més elevat de la darrera dècada i demostra que el cooperativisme ha agafat una nova embranzida a les comarques gironines en l’era post-Covid. De fet, en aquest 2022 la tendència segueix a l’alça i a l’abril ja hi havia 299 cooperatives constituïdes. 

A la província la majoria de societats es concentren al Gironès (91), seguida per la Selva (46), l’Alt i Baix Empordà (41), la Garrotxa (29), el Ripollès (18) i el Pla de l’Estany (14). «Les dades constaten l’estabilitat del cooperativisme de treball i la seva menor dependència dels vaivens del mercat, a causa de la seva major flexibilitat», va destacar a Europa Press el president de la Confederació Espanyola de Cooperatives de Treball Associat (Coceca), Luis Miguel Jurado. «Mentre que en 2020 i 2021 les empreses es van veure molt afectades per l’evolució macroeconòmica, el nostre sector va créixer més d’un 11%», va afegir.

Evolució del nombre de societats cooperatives a Girona, segons l'Observatori del Treball. DdG

Jurado es va mostrar molt positiu amb aquest creixement, ja que contribueix «a les economies locals, regionals i estatal, des de la repercussió en la qualitat de vida dels i les cooperativistes». «Hi ha una simbiosi equilibrada entre el servei que es presta a l’empresa comuna i el que presta l’empresa a les persones, alguna cosa que no es dona en l’economia majoritària de mercat. Per això les cooperatives de treball som economia social», va explicar.

El cooperativisme de treball va créixer un 11,4% en 2021 respecte a l’exercici anterior, amb la creació de 1.287 noves empreses, fins a arribar a les 17.339 cooperatives de treball associat (el 77% del sector del cooperativisme), segons dades recollides per Coceca.

Així mateix, en 2021 es van crear 3.548 noves ocupacions en cooperatives de treball, que sumats als llocs ja existents, suposen un total de 313.469 treballs directes de persones sòcies treballadores en cooperatives. 

Compartir l'article

stats